Trajnostna inovativnost gradnje in bivanja

V Gornji Radgoni bosta od 4. do 7. aprila potekala sejma MEGRA in GREEN

Branko Košti, sreda, 28. marec 2018 ob 07:42
Novinarska konferenca sejma MEGRA in GREEN

Novinarska konferenca sejma MEGRA in GREEN

Na novinarski konferenci v torek, 27. marca, so Mateja Jaklič, izvršna direktorica Pomurskega sejma, Robi Fišer, projektni vodja sejma MEGRA in Boris Erjavec, projektni vodja sejma GREEN, predstavili 30. mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti MEGRA ter 4. mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN, ki bosta potekala v Gornji Radgoni od 4. do 7. aprila.

MEGRA, 30. mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti, bo povezal ponudnike in uporabnike najnovejše mehanizacije, materialov, orodij in storitev za trajnostno gradnjo, energijsko in siceršnjo obnovo stavb ter urejanje okolice. Na njem se bodo lahko obiskovalci seznanili s sodobnimi trendi na področju komunale, urejanja okolja, čistilnih naprav, klimatizacije ter uporabe lesa v gradnji in bivalnih prostorih. Na voljo jim bodo brezplačna svetovanja arhitektov, gradbenih in energetskih strokovnjakov, svetovanja za ravnanje v primeru naravnih nesreč, o možnostih ponovne uporabe odpadkov in urejanje vrtov. Na Obrtni ulici bodo člani območnih obrtno podjetniških zbornic ter strokovnih sekcij Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije prikazali zaključna obrtna dela v gradbeništvu in poklice, kot so mizar, slikopleskar, voznik, strojnik gradbene mehanizacije, avtoserviser, dimnikar, zidar, tesar in klepar krovec.

Sočasno bo 4. mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN s sloganom »Zelena za prihodnost« predstavil zamisli in izdelke, ki so v korist potrošnikom, okolju in družbi: samooskrbo z energijo iz obnovljivih virov in druge sodobne energetske rešitve, e-mobilnost, naravne gradbene materiale in gradnjo, ekološko in permakulturno pridelavo hrane, rokodelstvo, domače naravne dobrote in druge izdelke za ozaveščeno, zeleno potrošnjo. Na njem bodo lahko odkrili slovenske naravne parke in druge projekte in organizacije, ki dajejo pred dobičkom prednost pozitivnim družbenim in okoljskim učinkom. Na »Kotičku socialne ekonomije« se bo Slovenija predstavila kot predsedujoča nadzornemu odboru Luksemburške deklaracije z Mariborom kot evropsko prestolnico socialne ekonomije.
Sejem MEGRA

Težišče sejma MEGRA bo na gradbeništvu, ki ga bodo predstavljale gospodarske družbe, podjetniki in obrtniki. Na zunanjem prostoru bo dominirala najnovejša gradbena in komunalna mehanizacija. V sejemskih halah se bodo predstavili sodobni materiali, orodja in storitve. Poudarki bodo na novih infrastrukturnih, železniških, avtocestnih in komunalnih projektih ter na obnovi in energijski prenovi stavb. Predstavljeni bodo sodobni trendi na področju komunale, urejanje okolja ter čistilne naprave. Na področju energetike bodo predstavljene najnovejše tehnologije za klimatizacijo. Specializirane razstave bodo opozarjale na pomen energijsko varčne gradnje ter uporabo lesa v gradbeništvu, ponujale sodobno ureditev okolice in varovanje objektov. Za uporabo lesa pri notranji opremi bivalnih prostorov bo navduševala razstava Čar lesa.

Na Obrtni ulici bodo člani območnih obrtno podjetniških zbornic ter strokovnih sekcij gradbincev pri OZS prikazovali zaključna obrtna dela v gradbeništvu in deficitarne obrtne in gradbene poklice, med katere sodijo: mizar, slikopleskar, voznik, strojnik gradbene mehanizacije, avtoserviser, dimnikar, zidar, tesar in klepar krovec.

Ustanove z vseh nivojev izobraževanja bodo predstavljale z gradbeništvom povezane izobraževalne programe ter svojo raziskovalno in praktično dejavnost. Kot  zanimivost omenimo, da bo Univerza v Mariboru, Fakulteta za energetiko, prikazala delovanje motorja z notranjim zgorevanjem, kvadrokopter za izvajanje meritev v energetiki in delovanje 3D tiskalnika. Potekalo bo tudi tekmovanje osnovnošolcev in srednješolcev v graditeljskih spretnostih.

Število razstavljavcev 160, 9 sodelujočih držav (Avstrija, Danska, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Slovaška, Švica, Slovenija) , Razstavni prostor 8.000 m2.

Sočasni sejem GREEN bo na razstavnih prostorih in na Govoreči paleti predstavljal inovativne trajnostne dosežke in etične poslovne modele. V strokovnem delu dogajanja sodeluje tudi Ministrstvo za okolje in prostor. Skupaj s Skupnostjo naravnih parkov Slovenije bodo na razstavnem prostoru predstavili tudi Triglavski narodni park, Krajinski park Goričko, Krajinski park Strunjan, Kozjanski park, Krajinski park Kolpa, Park Škocjanske jame, Pivška Presihajoča jezera in projekt MOP-LIFE. Kot novost bo organiziran »Kotiček socialne ekonomije«, saj letos Slovenija predseduje nadzornemu odboru Luksemburške deklaracije (skupina EU držav) na področju socialne ekonomije, ob čemer je bil Maribor razglašen za evropsko prestolnico socialne ekonomije. Predstavila se bodo podjetja, zadruge, kooperative, zavodi in društva socialne ekonomije, ki dajejo pred dobičkom prednost pozitivnim družbenim in okoljskim učinkom. Obiskovalci bodo spoznali prednosti in možnosti gradnje lastne mikro sončne elektrarne, se seznanili s prvo leseno, malo vetrno elektrarno ter z malo hidroelektrarno, z električnimi kolesi in hoverboardi ter se zapeljali na tesno vožnjo z električnim avtomobilom BMW i3. Na predavanjih in izkustvenih delavnicah pod vodstvom strokovnjakov na sejemskih vrtovih se bodo poučili o permakulturni in ekološki pridelavi hrane.

V okviru sejma GREEN organizira socialno podjetje MENSANA d.o.o. – so.p. v sodelovanju s Pomurskim sejmom, akcijo zbiranja manjših, že uporabljenih, vendar še uporabnih predmetov, kot so posoda, krožniki, kozarci, skodelice, razna keramika in porcelan, knjige, igrače, glasbila, oblačila in drug tekstil, manjši aparati bele tehnike … V delavnicah MENSANA bodo te predmete prenovili in pripravili za vnovično rabo. Zbiranje predmetov poteka na njihovem razstavnem prostoru v hali B. Za vprašanja in informacije o načinu zbiranja večjih predmetov (npr. pohištvo) so dosegljivi na: 051 628 540, e-mail: info@mensana.si.

Število razstavljavcev 60, 4 sodelujoče države (Avstrija, Belgija, Slovenija, Češka), razstavni prostor: 1100 m2¸
Odpiralni čas za obiskovalce bo vsak dan od 9. do 18.ure, cene enodnevnih sejemskih vstopnic so: odrasli - 5,00 € / učenci, dijaki, študenti - 3,00 € / upokojenci (starejši od 60 let) - 4,00 € / odrasli - skupina nad 10 oseb - 3,50 € / mladina - skupina nad 10 oseb - 2,00 €. Parkiranje je brezplačno.


Več v Gospodarstvo