Vrtnemu centru Kurbus zlati ključ in zlati pečat OZS

Ob 40-letnici delovanja je predsednik OZS Branko Meh podelil dve izmed najvišjih priznanj OZS za izjemen prispevek k razvoju in kakovosti obrtniškega dela

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. april 2018 ob 18:25
Vrtni center Kurbus

Vrtni center Kurbus

Gotovo so redki Slovenci in Slovenke, zlasti s severovzhoda države, ki vse do konca marca, bodisi preko novinarskih poročil, ali propagandnih sporočil, niso slišali za Vrtni center Kurbus iz Melov (IC Gornja Radgona), tik ob regionalni cesti Gornja Radgona - Radenci. Kako tudi ne bi, če pa je omenjeni center obiskalo več deset tisoč ljudi, ki so si želeli ogledati čudovito, 7. razstavo orhidej, metuljev in papig. V tamkajšnjem Tropskem raju se je namreč že sedmič bohotilo na tisoče orhidej, stotine tropskih metuljev in nekaj pisanih papig, ki so navduševale obiskovalce od blizu in daleč. In prav ob tem dogodku ter lepem jubileju, 40-letnici obstoja in delovanja podjetja, je predsednik UO Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh očetu omenjenega vrtnega centra, Miroslavu Kurbusu, in njegovi naslednici, hčerki Simoni, izročil dve izmed najvišjih priznanj omenjenega stanovskega združenja, Zlati ključ 2018, za dolgoletno uspešno delo na področju vrtnarstva in cvetličarstva, ter Zlati pečat 2018, ob 40-letnici delovanja.

Začetki segajo v leto 1978

Zgodovina Vrtnarstva in cvetličarstva Kurbus sega v leto 1978, in 17.4.2018 njegov pravni naslednik - Vrtni center Kurbus praznuje 40-letnico delovanja. Nekoč popoldanska obrt Miroslava Kurbusa je prerasla v eno vodilnih slovenskih vrtnarij s 7.000 kvadratnimi metri pokritih površin. Ekipa zaposlenih vseskozi sledi modernim trendom in se seveda sproti izobražuje. Tropski raj Kurbus privablja na tisoče obiskovalcev od blizu in daleč in je edinstven projekt na področju vrtnarstva in se ga v slovenskem prostoru upajo lotiti le najbolj drzni. In Kurbusovi to so, najprej oče, sedaj pa tudi hčerka Simona, ki je podedovala tudi številne očetove ideje, veliko jih ima sama in zato za VC Kurbus gotovo ni zime. "Ko enkrat presežeš 60 let življenja se zaveš, kako hitro mineva čas. Vedno znova prihaja božič, novo leto, Velika noč, dan mrtvih, inventura v podjetju, vedno je tudi nekaj novega. In zaradi vsega tega se naenkrat zaveš, da je včasih potrebno narediti inventurno stanje tudi v svojem življenju..." Prav to nam je zaupal eden najbolj znanih vrtnarjev in cvetličarjev na skrajnjem severovzhodu države, če ne tudi širše, Miroslav Kurbus, ki je pred enim letom vrtni center predal hčerki Simoni, je pa Slavek, kot mu mnogi pravijo, vedno v bližini. O njem, pravzaprav o celi družini Kurbus z Melov pri Gornji Radgoni, ki je ustanovila in razvila eno vodilnih slovenskih vrtnarij, bi ob letošnjem obeleževanju 40-letnice uspešnega delovanja, lahko zapisali veliko.

Letos pomladi je obeležena 40-letnica obrtništva, že pred tem pa je Miroslav, ko je še bil zaposlen pri Radenski, nekaj let imel t.i. popoldansko vrtnarsko obrt. Iz prvega rastlinjaka je Kurbus od leta 1978 uspešno razvijal svojo oz. družinsko vrtnarijo, tako da je, danes na Meleh dejansko ena vodilnih v Sloveniji. V delo vrtnarije je praktično vseskozi vključena vsa družina, ob Miroslavu še žena Marija, hči Simona, sin Daniel, ki vodi podobno podjetje Vrtnar Kurbus d.o.o. in še vrsta stalnih ali občasnih sodelavcev.

Njihova vrtnarija, ki se razprostira na več tisoč kvadratnih metrov, deluje nadvse inovativno. Odlikuje se tudi z odličnim upravljanjem procesov in sledenju razvoja stroke in trendov v svetu, kar jim ob ostri konkurenci omogoča stalen razvoj dejavnosti in poslovno uspešnost. S sodobnimi tržnimi prijemi se Kurbusovi kažejo kot odlični poznavalci tako stroke kot tržišča, katerima se znajo odlično in pravočasno prilagajati. Z leti je nastal prodajni center, v katerem je združena vrtnarija s cvetličarno, aranžerstvom in svetovanjem ter vrtnim in parkovnim urejanjem pri strankah na terenu. Uvedli so samopostrežni način prodaje, računalniško vodeni rastlinjak in naravi prijazno zunanjo proizvodnjo. Zaposlenim dajejo možnosti vključevanja v procese dela, jih vzpodbujajo k timskemu delu in jim omogočajo izobraževanje in rast v poklicni karieri. Tudi nedavna gospodarska kriza in recesija jim ni mogla do živega, saj se vedno domislijo kaj novega in se prilagajajo potrebam ljudi...

Sam Slavek je že od zgodnje mladosti, torej skoraj 47 let dela v vrtnarstvu. Prva služba mu je bila v radenskem parku, ob tem pa že zasajeni prvi divjaki za cepljenje vrtnic z Jožetom Novakom ter prva prodaja slednjih pred 47 leti. "Takrat sem bil popoldanski obrtnik vendar pa sem zaradi širjenja proizvodnje na balkonske in zunanje rastline naletel na prostorsko stisko. Zato sem za štiri leta nastopil kot samostojni podjetnik ter širil prostore na novi lokaciji v Gornji Radgoni. Tudi na tej lokaciji smo se zaradi prostorske stiske bili prisiljeni preseliti na novo še obstoječo lokacijo v Mele. Še prej smo leta 1986 odprli cvetličarno v Radencih in s tem popestrili našo ponudbo tudi s cvetličarskimi in aranžerskimi izdelki. In kaj smo dosegli? Strinjam se, da smo sedaj ena vodilnih vrtnarij v Sloveniji, predvsem smo uspešni v cvetličarskih storitvah, ponudbi trajnic, grmovnic, še vedno pa ogromno poudarjamo kakovostno vzgojo rastlin v naših proizvodnih prostorih, saj je naše vodilo zagotoviti ljubiteljem cvetja zdrave in kakovostne rastline. Zraven tega pa jim želimo ponuditi še kvalitetne materiale za ugodno rast le teh", pravi Miroslav Kurbus, ki je mimogrede dolga leta tudi zelo aktiven funkcionar in član OOZ Gornja Radgona, kjer je bil tudi podpredsednik UO, in posebej aktivist v sekciji cvetličarjev in vrtnarjev Slovenije.

Brez dobrih sodelavcev ne gre

Naš sogovornik posebej poudarja, da brez dobrih sodelavcev ne gre. "Vseskozi smo družinsko podjetje v pravem smislu besede. Vsi smo imeli in imamo svojo odgovornost, najbolj hčerka Simona, ki je najprej imela veliko odgovornost glede proizvodnje in nabave, pozneje pa je prevzela vodenje firme. Za dela v cvetličarni skrbi več dobrih cvetličark, ostali prodajni prostor pa pokrivajo predvsem inženirji vrtnarstva in hortikulture, ki svoje delo izvrstno opravljajo. V proizvodnem delu vrtnarije pa prav tako delajo ljudje, ki se želijo še naprej izobraževati. Na splošno lahko rečemo, da se kader tako v prodajnem kot proizvodnem prostoru odlično dopolnjuje in na ta način želimo delati še naprej. Sin Dani ima svojo ekipo zaposleno v podjetju Vrtnar Kurbus d.o.o., podjetje katerega glavna dejavnost je urejanje okolja je v minulih letih postalo eno vodilnih in bolje opremljenih na področju severovzhodne Slovenije, zlasti so specializirani v izgradnjo modernejših vrtov in vzdrževanje tako javnih kot zasebnih površin. Je tudi ustanovitelj blagovne znamke Vrtnar.si, s katero se predstavljamo po Sloveniji kot dobri vrtnarji. Plod večletnega dela na tem področju je tudi spletna trgovina (www.drevesnica.si), kjer lahko kupci iz vse Slovenije nakupijo grmovnice in drevesa ter dober vrtnarski material in tako spoznajo vedno kaj novega. Projekt Vrtnar.si je k tesnem sodelovanju privabil tudi močne tuje in slovenske blagovne znamke", z zadovoljstvom ugotavlja "upokojeni" Kurbus.

Vedno iščejo nekaj novega

Sploh pa Kurbusovi ugotavljajo, da so slovenski kupci odlično izobraženi, kar se vidi na vrtovih, balkonih, okenskih policah ipd. Zato tudi na njihovi vrtnariji vedno iščejo nekaj novega. "Kot vrtnarija, ki išče vedno nove in nove izzive, se zavedamo, da moramo našim kupcem ponuditi vedno kaj novega. Striktno posegamo po novitetah glede izbire rastlin. Prav tako pa vsako drugo leto konec februarja, začetek marca pripravimo razstavo orhidej s presenečenjem, kar naše stranke še posebej navdušuje. Naše kupce seznanjamo glede novosti rastlin z izdajo katalogov, zadnji petek v soboto v maju odpremo svoja vrata našim strankam. Takrat je na voljo strokovno svetovanje, ogled vseh proizvodih prostorov, pogostitev, naše stranke pa nagradimo še s posebnimi ugodnostmi. Konec leta naše prostore krasijo božične zvezde, pripravlja se adventna razstava. Prav tako se naše rastline in artikli prodajajo po vsej Sloveniji, zalagamo nekatere najboljše cvetličarne po Sloveniji, pa tudi v Avstriji. Opažamo pa tudi okrog tretjino strank iz sosednje Avstrije. Vedno smo dojemljivi za kader, ki išče nove izzive, trenutno predvsem na področju urejanja okolic", dodaja naš sogovornik, ki je ponosen tudi na dobro sodelovanje s številnimi vrhunskimi strokovnjaki.

Poleg tokratnih visokih nagrad, so Kurbus in njegovi sodelavci v minulih 40 letih prejeli številne visoke domače in tudi mednarodne nagrade in priznanja. Med drugim je Miroslav še posebej ponosen na priznanja za 2. mesto kot "Obrtnik leta 2004" in priznanje obrtniški vzor leta 2014.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo