Biserno poroko sta praznovala Ivanka in Rudi Maguša iz Grabonoša

Za veselo vzdušje sta poskrbela sin in vnukinja

Prlekija-on.net, sreda, 18. april 2018 ob 20:28
Ivanka in Rudi Maguša iz Grabonoša sta obhajala biserno poroko

Ivanka in Rudi Maguša iz Grabonoša sta obhajala biserno poroko

Le redkim zakonskim parom je dano, da bi dočakali 60 let skupnega zakonskega življenja, saj se eni že prej ločijo, drugi pa prej zapustijo ta svet. Ivanka in Rudi Maguša iz Grabonoša v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, pa sta ta visoki jubilej - biserno poroko dočakala in proslavila skupaj z najbližjimi sorodniki in prijatelji. Slavje ob bisernem zakonskem jubileju Magušovih se je začel v farni cerkvi Sv. Jurija ob Ščavnici, kjer je zahvalno mašo, ob sodelovanju p. Lavrencija, daroval domači župnik Boštjan Ošlaj. Pred daritvijo sv. maše pa je, ob spremljavi očeta Vlada Maguše zapela vnukinja, sicer Vladova hčerka, Mateja, sv. mašo pa je s petjem spremljala skupina mladih pevcev in glasbenikov, ki so s svojim nastopom polepšali poročno slavje v cerkvi.

Zakonca je v pridigi nagovoril p. Lavrencij, župnik Boštjan Ošlaj pa jima je, ob čestitki k njunem zakonskem jubileju, izročil spominsko svečo.

Oba zakonca sta se sicer rodila v Grabonošu, Ivanka 12. marca leta 1937, Rudi pa 17. marca 1935. Po poroki sta si na ženinem domu ustvarila dom, kjer je Ivanka gospodarila na manjši posesti, ter skrbela za dom in družino, v kateri so se rodili otroci Vlado, Danica in Olga. Danes ju razveseljujta še vnuk Damir in vnukinja Mateja, ki sta jima podarili pravnukinji Kajo in Niko. Ivanka je ob delu na kmetiji in skrbi za družino, izdelovala cvetje iz krep papirja. Izdeluje jih že vse od petega leta starosti. Izdelovala je šopke za gostije, primicije, šopke za neveste in vence za neveste in prvoobhajanke, ter okrasne vence za kapele in cerkve. Tokrat je izdelala tudi šopke, ki jih je na prsi pripeli povabljenim gostom, za njuno slavje. Rudi se je na IKŠ pri TAM v Mariboru izučil za ključavničarja, in je bil največ časa zaposlen kot ključavničar v podjetju Hidromontaža v Mariboru, kjer se je tudi upokojil. Srečna sta, da je doma ostala hčerka Danica, ki jima je vedno v pomoč. Zanimivo pa je, da še vedno redijo kravo, ki jim daje mleko, kar je redkost med malimi posestniki. Včasih so redili po tri in več govedi.

Oba sta člana DU Sv. Jurij ob Ščavnici, sta pa tudi podporna člana PGD Grabonoš in PGD Cerkvenjak. Na vprašanje, kaj ju je vezalo v zakonu sta dejala: »Imela sva se rada, drug drugemu pomagala in se spoštovala. Vezali so naju tudi otroci in skupno delo ob hiši in posesti«. Danes se veselita obiskov otrok z družinami, ki ju radi obiščejo. Biserno poročno praznovanje so zaključili v Gostilni Šenekar v Spodnjih Ivanjcih, kjer je potekalo nadvse prijetno druženje. Za dobro voljo pa sta z igranjem na harmoniki in petju poskrbela sin Vlado in vnukinja Mateja.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje