Radenci: Ob Dnevu upora proti okupatorju

Tradicionalna slovesna prireditev pri Erinox-u

Filip Matko Ficko, četrtek, 26. april 2018 ob 19:53
Pohodna kolona je krenila od vrtca proti Erinox-u

Pohodna kolona je krenila od vrtca proti Erinox-u

Pri podjetju Erinox ob Titovi cesti v Radencih so 26. aprila Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci, podjetje Erinox ter radenska organizacija Socialnih demokratov skupaj pripravili tradicionalno spominsko prireditev v čast ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda leta 1941, ki se jo organizira ob državnem prazniku Dan upora proti okupatorju.

Vse je ob 16. uri nagovoril občinski svetnik Občine Radenci Dejan Berič:

»Pozdravljam vas na zdaj že tradicionalni slovesnosti v počastitev dneva upora proti okupatorju, oziroma dneva OF tu pred bistrojem Erinox. Še poseben pozdrav namenjam prisotnemu veteranu NOB Alojzu Majcnu. Pozdravljam tudi vse prisotne predstavnike veteranskih organizacij, predstavnike političnih, gospodarskih in kulturnih organizacij ter vse vas, ki s svojo prisotnostjo izpričujete privrženost izročilu in vrednotam OF. Zbrali smo se, da počastimo spomin na OF, ki je v času druge svetovne vojne povezala vse svobodoljubne Slovence v boju proti okupatorjem, ki so zasedli slovensko ozemlje in ki so nameravali izbrisati z obličja zemlje vse, kar je bilo slovenskega. Tri tedne po okupaciji, v noči s 26. na 27. april, je v Ljubljani osmerica rodoljubov v najstrožji ilegali ustanovila organizacijo, ki je okupatorjem napovedala „neizprosen oborožen boj" in se v nadaljnjih mesecih razširila po tako rekoč celotnem slovenskem ozemlju. V naši občini je bil prvi odbor OF ustanovljen 13. avgusta 1941 na Steinbauerjevi domačiji na Kapelskem vrhu. Do konca vojne je OF postala najbolj množična politična organizacija v zgodovini slovenskega naroda. Eden od ustanovnih članov OF in naš rojak Edvard Kocbek je bil že tiste usodne noči prepričan, da bo OF „preoblikovala slovenski narodni značaj" in da se bo z OF slovenski narod preoblikoval iz naroda hlapcev v narod junakov. Ali je OF to res dosegla, je lahko predmet obsežnih diskusij, dejstvo pa je, da smo po njeni zaslugi Slovenci maja 1945 v pretežni meri sami osvobodili svojo domovino izpod okupatorske nadvlade in se vpisali med zmagovalce druge svetovne vojne.«

Na prizorišče prireditve so prišli praporščaki s prapori: Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci in Videm ob Ščavnici, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona, Združenja slovenskih častnikov Gornja Radgona ter Združenja šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona.

Vse je tedaj pozdravil župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, čestital pa organizatorjem za pripravo in izvedbo prireditve, ki so jo pred leti organizirali mladi v Radencih. Slavnostni nagovor vsem zbranim je tedaj namenil predsednik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci Darjan Mencigar, ki je med ostalim dejal: »...Danes, ko Slovenci živimo v svoji državi, bi si želel, da bi jo upravljali dosti bolj samozavestno. Spomnimo se dogajanja izpred petih, šestih let, ko je bila naša država v globoki gospodarski krizi in so si nekateri politiki na vse kriplje prizadevali, da bi našo državo upravljala t.i. »trojka« oziroma izbrane tuje institucije. Ti isti tudi pravijo, da bi Slovenci morali razprodati velika podjetja v domači lasti, ker bi jih menedžerji bolje upravljali. Resnica ni črno-bela, zapirati pred tujino bi bilo v globalnem svetu naravnost samomorilsko, bistveno pa je, da Slovenci končno in v celoti prevzamemo odgovornost za vodenje lastne države v vseh njenih vidikih. In to samozavestno ter z zavedanjem naše uporniške zgodovine. V času druge svetovne vojne smo si spoštovanje in pomoč antihitlerjevske koalicije pridobili šele potem, ko smo najprej sami poprijeli za orožje v boju proti okupatorjem. To je pomemben nauk za današnji čas. Z željo, da gradimo svojo državo tudi na svetlih tradicijah OF, vam vsem voščim ob jutrišnjem prazniku upora !««

Vemo, da se slovenski narod v času druge svetovne vojne za svojo svobodo ni boril samo s puško, ampak tudi z besedo. S slovensko besedo, ki so jo okupatorji strogo prepovedali. V času NOB (1941-1945) se je rojevala tudi umetnost, ki jo danes poznamo pod izrazom partizanska umetnost. Nekaj drobcev partizanske umetnosti sta z glasbo in pesmijo na prireditvi pri Erinox-u predstavila glasbeni duo Sara Koler Urbanič in Valter Klemenčič, a z recitacijami pesmi partizanskih pesnikov Karla Destovnika - Kajuha in Vladimirja Pavšiča - Mateja Bora se je oglasil vaš poročevalec. Za slovesno praznično vzdušje pa je poskrbel Pihalni orkester Gornja Radgona. Ob tem lahko še zapišemo, da so se vsi spomnili tudi 39 občank in občanov Občine Radenci, ki so v času druge svetovne vojne padli v borbi za svobodo. Njih žrtvovanje se ne pozabi.

Uradnemu delu proslavljanja je sledilo druženje, na začetku le-tega pa je vse pozdravila še kandidatka Socialnih demokratov iz Radencev, Norma Bale, ki bo kandidirala na državnozborskih volitvah, tokrat pa se je preizkusila tudi v vlogi natakarice (postregla je s čevapčiči).



Več v Kultura in izobraževanje