Proslava ob Dnevu upora proti okupatorju v Cezanjevcih

S slovesnostjo so počastili tudi spomin na ustreljene talce pri Ribičevem mlinu

Branko Košti, petek, 27. april 2018 ob 10:53
Proslava ob Dnevu upora proti okupatorju v Cezanjevcih

Proslava ob Dnevu upora proti okupatorju v Cezanjevcih

Dan upora proti okupatorju smo v Občini Ljutomer proslavili v Cezanjevcih. S spominsko slovesnostjo, katero sta v telovadnici OŠ organizirala Občina Ljutomer in Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer, smo počastili tudi obletnico streljanja talcev pri Ribičevem mlinu v Cezanjevcih.

Pričetek slovesnosti so s prihodom na prizorišče naznanili praporščaki domoljubnih in veteranskih organizacij ter gasilskih društev. Po odigrani državni himni je povezovalka programa Slavica Sunčič, h govoru povabila slavnostnega govornika Franca Slokana, prejemnika Častnega znaka svobode Republike Slovenije in Znaka organizatorja maneverske strukture narodne zaščite ter predsednika ZB za vrednote NOB Ljutomer.

Govornik je Dan upora proti okupatorju, ki mu »nekateri očitajo, da ni aktualen, da je zgolj ostanek nekega preteklega časa«, označil kot enega pomembnejših državnih praznikov, saj ohranja spomine na dogodke iz narodne zgodovine. Poudaril je, da zato ne pristaja na to, da se uporu slovenskega naroda proti okupatorju zmanjšuje pomen in na to, da se pozabljajo ali potvarjajo zgodovinska dejstva. Zato tudi ni nikoli odveč, če kak trenutek svojega časa namenimo razmisleku o zgodovini. Spomnil je tudi žalostni dogodek iz 2. svetovne vojne, ki je bila pravzaprav tudi povod, da se je slovesnost odvijala v Cezanjevcih, obletnico ustrelitve petindvajsetih talcev pri Ribičevem mlinu v Cezanjevcih.

»Sam kaj veliko ne morem dodati o dogajanju med narodnoosvobodilnim bojem in družbeno revolucijo. Tudi ne morem ogovoriti o osebnih zaznavah in ljudeh tistega časa, ki ga nisem živel, ki ga nisem videl in ga nisem mogel sooblikovati. Lahko pa povem, pojasnim in prikažem, povem na ves glas, da tudi moja generacija, rojena deset in več let po koncu 2. svetovne vojne, osvoboditve naše domovine, čuti tiste dogodke kot svoje. Tudi naša generacija je v osamosvojitvenih procesih 1990 in 1991, ravnala enako, odločili smo se ob pravem času, nismo čakali, da drugi opravijo delo namesto nas, bili smo pogumni, odločni in vztrajni. Zaradi tega se imamo kaj spominjati in slaviti. Zaradi vsega tega pa si skupaj z vsemi drugimi državljani Republike Slovenije zaslužimo mirno življenje v težko priborjeni svobodi. Zato se zgražamo nad vsem, kar nam moti ta mir v svobodi, posebno, ko gre za strankarske prepire, sovražne govore v parlamentu, na radiu, televiziji in v tiskanih medijih. Ali ko gre za razslojevanje na temelju neopravičenega bogatenja ali za slabitev socialne države, ali za neučinkovitost pravosodja. Zaslužimo si urejeno evropsko Slovenijo. To našo skupno pravico bi morali spoštovati vsi, tudi v imenu vseh, ko so padli za svobodo in ki se jih spominjamo danes«.

V kulturnem program so učenci OŠ Cezanjevci zapeli domoljubne pesmi, izpovedali svoja razmišljanja o vojni in recitirali nekaj pesmi, med katerimi se je prisotnih najbolj dotaknila pesem, posvečena Janku Ribiču.

Pred slovesnostjo so se delegacije Občine Ljutomer, veteranskih in domoljubnih organizacij ter drugi sekretar Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji gospod Oleg Kudryavtsev, priklonile spominu ustreljenih talcev ob spomeniku pri Ribičevem mlinu v Cezanjevcih.



Več v Kultura in izobraževanje