Pri Mali Nedelji so kosili po starem

Med njimi je bil tudi Štefan Muzek, ki je kljub skoraj 92. letom neumorno kosil kot vsi ostali

Sara Vinkovič, četrtek, 24. maj 2018 ob 17:061
Košnja na star način pri Mali Nedelji

Košnja na star način pri Mali Nedelji

Še preden je sonce vzšlo, so se v soboto, 19. maja, začeli pri Mali Nedelji zbirati kosci, ki so obujali košnjo trave na star način, skupaj pa jih je zbral mladi etnolog Tadej Murkovič.

V centru Male Nedelje, v Pürgi, so že navsezgodaj glasno zapeli, se okrepčali z domačim žganjem, nato pa so se z ročnimi kosami odpravili na travnik za Zorečovo kapelo, kjer so poprijeli za delo.
Ker so bili kosci zelo izkušeni, saj so bili dela vajeni že iz mladosti, jim je delo šlo hitro od rok. Kosili so "na štroh", kar pomeni, da so kosili v vrsti, s koso pa so zamahnili vsi hkrati.

Med njimi je bil tudi Štefan Muzek, ki je kljub skoraj 92. letom neumorno kosil kot vsi ostali.

Kosci so večkrat med delom tudi zapeli, da se je pesem razlegala po malonedeljskih gričih, kar je privabilo tudi naključne mimoidoče turiste iz bližnjih Bioterm, ki so si dogodek z veseljem ogledali.

Ob delu je bilo veliko smeha in anekdot, ki so se jih kosci spominjali iz svoje mladosti, ko je ročna košnja predstavljala vsakdanje opravilo.

Ko so pokosili, so ženske prinesle na travnik jüžino, ki so jo položile na večji kup trave, med jüžino, pa so po stari navadi vsem koscem na klobuke pripele manjše šopke iz travniškega cvetja.

Po jüžini pa so se kosci odpravili do domačije Tadeja, kjer so pokosili še en travnik, tam pa so se v košnji trave z ročno koso preizkusili tudi mlajši fantje.

Ko so opravili svoje delo pa so jih na mizi že čakali krompirjevi kropci in golaž. Tako je minilo še eno prijetno in delovno dopoldne, ki je skupaj združilo več generacij.



Več v Družabno