Na Grabah osmič Praznik hladetine in prezvuršta

Letos so pripravili ocenjevanje prezvuršta, pri čemer je šlo za prvo tovrstno ocenjevanje v Sloveniji

Prlekija-on.net, sobota, 26. maj 2018 ob 11:05
Praznik hladetine in prezvuršta

Praznik hladetine in prezvuršta

8. Praznik hladetine in prezvuršta na Grabah v občini Središče ob Dravi se je z letošnjim letom predstavil v novi podobi, novih razsežnostih in z novim imenom »Okusi starih časov - hladetina in prezvuršt dobra kot nekoč«.

V Oljarni Središče ob Dravi so najprej v četrtek, 10. maja, pripravili ocenjevanje prezvuršta (tlačenke), pri čemer je šlo za prvo tovrstno ocenjevanje v Sloveniji. Strokovna in potrošniška komisija je ocenila 11 vzorcev.

Vrhunec je nato sledil na binkoštno nedeljo, 20. maja, ko so na Grabah uradno razglasili rezultate in podelili dve zlati, pet srebrnih in eno bronasto priznanje. Dogajanje se je nato preselilo pred Oljarno Središče ob Dravi, kjer je bila na ogled razstava z degustacijo ocenjenih prezvurštov in ostalih dobrot, ki jih nudijo v oljarni.

Organizatorji so ob tem pripravili tudi pester kulturni program povezan z običaji nekoč in tržnico jedi in izdelkov lokalnih ponudnikov. Dogodek je bil vključen vključen tudi v Teden vseživljenjskega učenja, ki je potekal pod okriljem Ljudske univerze Ormož.

Sicer pa je minuli konec tedna bil v Središču ob Dravi in okolici zelo pester, saj se je takrat odvijala tudi dvodnevna dirka starodobnih motociklov Slovenija Classic TT 2018.

Foto: Valerija Novak



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje