Sloveniji zopet lovorika vinarjev v nogometu

VINO EURO 2018 v Goriških Brdih, Mariboru in Pomurju

Filip Matko Ficko, nedelja, 3. junij 2018 ob 07:58
Slovenska reprezentanca vinarjev v nogometu je evropski prvak

Slovenska reprezentanca vinarjev v nogometu je evropski prvak

Slovenska reprezentanca vinarjev v nogometu je na letošnjem 5. evropskem prvenstvu vinarjev v nogometu kot prva reprezentanca ta naslov branila na domačih tleh in ga z zmago 3 : 2 proti reprezentanci Nemčije tudi ubranila ! Leta 2016 so namreč v Nemčiji že tretjič zmagali na tovrstnem tekmovanju. Sicer pa so sodelovali leta 2010 v Italiji (neuradno srečanje šestih reprezentanc vinarjev v Toscani), 2011 na Madžarskem (Sloveniji 1. mesto), 2012 v Avstriji (Sloveniji 1. mesto) in 2014 v Švici (Sloveniji 4. mesto).

V Sloveniji je 5. evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu potekalo v dneh od 29. maja do 2. junija, spremljalo pa ga je tudi svetovno prvenstvo vinarjev (In vino victoria - V vinu je zmaga) in tako se je letos Slovenija predstavila kot športna, vinska, turistična in poslovno zanimiva država, ki skrbi tudi za dvig vinske kulture.


Letos je na 5. evropskem prvenstvu vinarjev v nogometu (VINO EURO 2018) sodelovalo osem nogometnih ekip vinarjev: Slovenije, Avstrije, Češke, Italije, Madžarske, Nemčije, Portugalske in Švice, s skupno 200 igralci - vinarji. Po že opravljenem žrebu, ki je bilo 17. novembra 2017 na 20. slovenskem festivalu vin v Ljubljani, so v skupini A v Goriških Brdih igrale ekipe Avstrije, Češke, Italije in Portugalske, v skupini B pa v Mariboru Slovenija, Madžarska, Nemčija in Švica. Tekme za 5. in 7. mesto so se bo odigrale na nogometnem stadionu v Beltincih, a tekma za 3. mesto ter veliki finale (za medalje), pa na stadionu Fazanerija v Murski Soboti. To bil pravzaprav sanjski finale, ko sta se pomerili reprezentanci Slovenije in Nemčije. Nekaj minut pred koncem tekme je Mursko Soboto in okolico zajelo močno neurje, toda ekipi sta tekmo odigrali do konca. Rezultati zaključnih tekem: Italija - Češka 3 : 0, Madžarska - Portugalska 3 : 1, Slovenija - Nemčija 3 : 2. Razvrstitev: 1. Slovenija, 2. Nemčija, 3. Italija, 4. Češka, 5. Madžarska, 6. Portugalska in 8. Avstrija.

Ob nogometnem je potekal tudi ekskluzivni mednarodni vinski festival (VINO EURO festival), kjer je bilo predstavljenih 300 vin iz 150 vinskih kleti oziroma vinarjev, med slednjimi jih bo 80 svetovno priznanih. Zato so tudi tekme potekale na »vinskih« lokacijah: Goriška Brda, Maribor, Pomurje (Radgonsko-kapelske gorice, Lendavske gorice). Danilo Steyer (predsednik Evropskega prvenstva), Aleš Križnar (direktor Evropskega prvenstva), Rado Stojanovič (predsednik vinskega festivala) in župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek so lahko vsekakor veseli in zadovoljni s tokratnim razpletom tekmovanja.

Po koncu finalne tekme in podelitvi pokala ter priznanj je Slovenija slavnostno predala zastavo Vino euro naslednji državi organizatorki evropskega prvenstva: to bo leta 2020 Češka !

Foto: Rade Bakračević



Več v Šport