Murinih 444

Sodelovali so umetniki iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije, s svojimi deli so se izrekli proti gradnji hidroelektrarn na reki Muri

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. junij 2018 ob 10:31
Mednarodna likovna kolonija Murinih 444

Mednarodna likovna kolonija Murinih 444

V soboto in nedeljo, 2. in 3. junija 2018 je na Otoku ljubezni v Ižakovcih potekala mednarodna likovna kolonija pod imenom "Murinih 444".

Kolonijo je ob 20-letnici delovanja organiziralo Likovno društvo Gornja Radgona v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.

Uvod v dogajanje je pripravil predsednik Zveze društev Moja Mura Samo Tuš, strokovno podporo umetnikom je nudil dr. Matjaž Duh. Sodelovali so umetniki iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije, s svojimi deli so se izrekli proti gradnji hidroelektrarn na reki Muri. 
Naslov kolonije zaznamuje dolžina reke Mure, ki je dolga približno 444 km in je zadnja velika nižinska reka pri nas, ki še ni pregrajena.

Otok ljubezni je sinonim za sožitje bivanja ob reki. Umetniki so ta občutja prenesli na platno v želji, da tudi v bodoče rečne bregove objemajo vrbe namesto betona in da bo slišati pesem ptic in žuborenje vode, ne pa hrupa turbin.

Nastala dela si boste lahko prvič ogledali 20. julija 2018 v avstrijski Radgoni na dogodku "Flanieren und RAdieren", avgusta pa na Hrvaškem v galeriji občine Sveti Martin na Muri.

Osrednji dogodek bo odprtje razstave v Domu kulture v Gornji Radgoni ob občinskem prazniku. Ob tej priložnosti se bo izdal likovni katalog z reprodukcijami del.

Vabimo vas, da se nam pridružite, saj je umetnostno sporočilo namenjeno ohranitvi reke Mure. Hvaležni vam bodo likovniki in seveda vam bo hvaležna naša MURA.

Vabljeni!

Likovno društvo Gornja Radgona
Foto: Lijana Jurak



Več v Kultura in izobraževanje