Malo maturo so opravili davnega leta 1950

Po 68 letih so se srečali dijaki nekdanje Nižje gimnazije Gornja Radgona. Od 43 kolikor jih je končalo šolanje, se je srečanja udeležilo le 10 dijakov.

Prlekija-on.net, torek, 5. junij 2018 ob 08:18
Letos jih je na srečanje prišlo le še deset, foto: Ludvik Kramberger

Letos jih je na srečanje prišlo le še deset, foto: Ludvik Kramberger

Dijaki nižje gimnazije, katera je po 2. svetovni vojni delovala na radgonskem gradu, se v zadnjih letih srečujejo vsako leto in tako je bilo tudi letos, ko je od male mature minilo kar 68 let. Ko so se srečali pred dvemi leti in so praznovali 66. obletnico opravljanja male mature, pa so sklenili, da se ne bodo več organizirano srečevali. Kot je povedala glavna organizatorica srečanj, vedno ji pomaga tudi Kristina Kaučič, Marija Leskovec, so namreč sklenili, da se vsako leto srečajo spontano 25. maja, to je na dan mladosti, katerega so mladi praznovali v bivši skupni državi. Dogovorili so se, da se vsako leto dobijo v Gostilni Adanič na Meleh pri Gornji Radgoni. Tokratnega srečanja se je, od 43 koliko jih je končalo šolanje, udeležilo le še 10 dijakov, nekdanjih sošolcev, ki so danes stari med 82 in 84 let. Kot so povedali jih je vsako leto manj, saj leta naredijo svoje. Nekaj je takih, ki se zaradi bolezni ne morejo udeležiti srečanj, še več pa jih je že umrlo.

Seveda ni potrebno poudarjati, da so se, ob dobri postrežbi osebja Gostilne Adanič, imeli lepo. Beseda je v večini tekla o spominih na njihova leta, ko so »gulili« šolske klopi na radgonskem gradu. Ker je večina dijakov stanovala v tedanjem gimnazijskem internatu, ki je prav tako deloval v radgonskem gradu, so obujali tudi spomine na internatsko življenje v času obiskovanja šole v Gornji Radgoni, 68 in več let nazaj! Med obujanjem spominov na tedanje učitelje, so ugotovili, da je bil tedaj ravnatelj šole Manko Golar, med profesorji pa dr. Habe in profesorica Hibler. Za petje na šoli je skrbel Manko Golar, ki je pevce Nižje gimnazije popeljal na obisk k Titu v Beograd, kar je bilo takrat za dijake veliko doživetje.

Kakorkoli že, tudi tokratno srečanje je bilo nadvse prijetno doživetje nekdanjih dijakov, kjer so se ob sproščenem klepetu spomnili marsičesa lepega, ne le v šoli in v internatu, temveč tudi v poznejšem življenju, ko jih je večina imela uspešno poslovno kariero in so si ustvarili dobre družine. Ob tej priložnosti so bili veseli, da jih je pozdravil in nagovoril predsednik uprave radgonskega gospodarskega giganta Arconta, Branko Kurbus.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno