Predstavili so vinogradniško mehanizacijo

Namen demonstriranja je bil poudarek na zmanjšanju uporabe herbicidov v vinogradništvu in sadjarstvu

Prlekija-on.net, nedelja, 17. junij 2018 ob 10:38
Predstavitev vinogradniške mehanizacije

Predstavitev vinogradniške mehanizacije

V sodelovanju z vinogradništvom Ivan Janežič iz Malega Brebrovnika je bila v soboto predstavitev vinogradniške mehanizacije zastopnika in proizvajalca kmetijske mehanizacije družbe Agromehanika iz Kranja. Predstavitve traktorjev in strojev za vrstno in medvrstno obdelavo so se udeležili prleški vinogradniki. Namen demonstriranja je bil poudarek na zmanjšanju uporabe herbicidov v vinogradništvu in sadjarstvu. Z različnimi stroji se da uspešno zatirati plevel v medvrstnih nasadih ter v samih vrstah med trsjem.

Predstavljeni so bili stroji z delovanjem hidravličnega odpiranja in mehanskega zapiranja ter priključki z elektromagnetnimi tipali. Vsi priključki za zatiranje plevela v vinogradništvu so bili praktično prikazani v nasadu na traktorjih znamke Antonio Carerro in traktor AGT. Pri določenih tipih traktorjev je značilno, da je vrtljiv sedež in volan na potrebe priključka. Prikazana je bila uporaba pršilnikov s protivetrnimi šobami AGP 200 TN in AGP 500 PRO. Pri slednjem uporabljamo tudi računalniško podporo v kabini traktorja za uravnavanje uporabe količine škropiva na hektar površine. Predstavili so tudi mulčerje znamke ILMAR in stroje za vrstno obdelavo ORIZONT.

Vinogradnik Milan Pobrnik iz Svetinj je predstavil mobilni filter za sokove, mošte in vina. To je filtracija s sodobnim tangencialnim Crosflow filtrom znamke Romfil. Razklična filtracija je 0,2 qm. Zmogljivost filtracije je pogojena na pogoje gostote mase in se giblje med 1000 in 4000 l/h. Tako imenovani svečni filtri imajo prednost pri sterilni filtraciji, ki minimalno vpliva na lastnosti filtriranega vina. Nov sistem črpalk in filtrirnih modulov omogoča fino filtracijo brez izgube kvalitete vina, možna pa je filtracija vrelnega mošta za vina z ostanki sladkorja.

Po zaključku praktičnih predstavitev so si izkušnje izmenjevali prisotni vinogradniki v prijetnem vzdušju ob pogostitvi gostitelja Ivana Janežiča ob zvokih harmonike.

Srečko Lukovnjak Kramberger



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo