Trojiški vinogradniki razglasili protokolarna vina za leto 2018

Protokolarna vina je možno degustirati v samostanski kleti

Prlekija-on.net, sreda, 20. junij 2018 ob 07:14
Vinogradniki Sv. Trojice na izletu

Vinogradniki Sv. Trojice na izletu

V sklopu 12. občinskega praznika občine Sveta Trojica so tamkajšnji vinogradniki, članice in člani Društva vinogradnikov Sv. Trojica v Slovenskih goricah, izvedli tudi dan odprte kleti, razglasili pa so tudi protokolarna vina za leto 2018 in podelili 19 zlatih in 13 srebrnih medalj za ocenjena vina letnik 2017. Na prireditvi, ki je potekala pri Betki in Feliksu Veingerl (vinotoč Pri Betki) na Zg. Verjanah, je poleg velikega števila članov in članic društva, bilo tudi kar precej občanov in gostov iz drugih občin. Za kuhanje bograča je bil zadolžen član društva Viktor Drašak, meh harmonike pa je potegnil Miran Vogrinec z Zgornjega Partinja. In množica prisotnih je bila zadovoljna z obema.

Ob tej priložnosti so, kot rečeno, razglasili protokolarna vina za leto 2018, in sicer so to: Chardonnay z oceno 18,27, pridelovalec Izletniška kmetija Breznik iz Komarnice; Laški rizling polsuh (18,27) pridelovalec Izletniška kmetija Breznik iz Komarnice; Sauvignon (18,20), pridelovalec Edvard & Jožica Fekonja iz Nadbišcev; Rumeni muškat (18,30), Marinka & Marjan Polič (Zg. Ščavnica); Traminec (18,47) Marinka & Marjan Polič; Beli pinot (18,10), pridelovalec Franc Golob (Sv. Trojica); Penina (18,10), pridelovalec Marjan Klobasa (Sv. Trojica): Zvrst - Trojičan: Henrik Fekonja (Sv. Trojica) 18,10 - polsladko, Milan Šalamun (Sv. Trojica) 17,93 - polsuho, in z enako oceno za polsuho zvrst - Marjan Klobasa (Sv. Trojica). Protokolarna vina je sicer možno degustirati v samostanski kleti od nedelje 22.05.2018 dalje.

Predsednik Društva vinogradnikov Sveta Trojica v Slovenskih goricah Peter Leopold nam je sicer tudi povedal, da so člani omenjenega društva, lepe pomladne dneve izkoristili tudi za strokovno ekskurzijo, saj so šli v hrvaško Podravino, in sicer v Ludbreg in Koprivnico. Organizacijo izleta so zaupali Turistični agenciji Lešnik-Zemljič in so bili zelo zadovoljni. "S polnim avtobusom smo se najprej odpravili v Ludbreg, kjer smo si med ostalim ogledali mestni Trg Svete Trojice, ki so ga že stari Rimljani imeli za center sveta. Nato nas je pot vodila do naselja Vinogradi Ludbreški, kjer smo si ogledali vinograde in vinsko klet ter se seznanili z njihovim trženjem vin. Pot smo nadaljevali do 'Podravkine' Koprivnice, kjer smo si ogledali številne mestne znamenitosti predvsem mestno hišo, park z glasbenim paviljonom in glavni trg. Polni prijetnih vtisov smo se v večernih urah vrnili v domači kraj", je dejal prvi trojiški vinogradnik Peter Leopold.



Več v Kultura in izobraževanje