90 let PGD Stara Gora in prevzem nove gasilske avtocisterne AC 20/100

Dan državnosti so v Občini Sv. Jurij praznovali z gasilskim jubilejem in novo pridobitvijo

Branko Košti, sreda, 27. junij 2018 ob 10:361
90 let PGD Stara Gora in prevzem gasilske avtocisterne

90 let PGD Stara Gora in prevzem gasilske avtocisterne

Praznovanje Dneva državnosti so v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici združili s slovesnostjo ob 90-letnici PGD Stara Gora ter prevzemom nove gasilske avtocisterne AC 20/100, katera je v jubilejnem letu zapeljala v garaže njihovega, enega najlepših gasilskih domov v Sloveniji.

Sobotna slovesnost pod znamenitimi starimi lipami, ki so, poleg mlina na veter, zaščitni znak Stare Gore, se je pričela s tradicionalno gasilsko parado s Pihalno godbo Sv. Jurij in številnimi prapori gasilskih društev ter domoljubnih in veteranskih združenj.

Velik dan za PGD Stara Gora, Gasilsko zvezo in Občino Sv. Jurij ob Ščavnici

Po pozdravu predsednika PGD Stara Gora Antona Klemenčiča, je 90-letno zgodovino društva, ki je bilo vseskozi delovno in je svoj razvoj usmerjalo v izpolnjevanje svojega primarnega poslanstva, predstavila članica društva Melita Muhič. Že od ustanovitve, 13. maja leta 1928, so bili starogorski gasilci zelo aktivni, saj so že v prvem letu delo delovanja, ko jim je predsedoval Ivan Klemenčič, v Terbegovcih postavili zasilni gasilski dom - leseno uto, v katero so pospravili takratno gasilsko orodje in še isto leto ročno brizgalno. V naslednjih dveh letih so pridobili ročno prevozno brizgalno na konjsko vprego, leta 1936 pa so se veselili odprtja novega gasilskega doma za cerkvijo na Stari Gori. Vojni čas je zavrl delovanje društva, takoj po vojni pa se je gasilstvo spet razvijalo in tudi moderniziralo. Leta 1954 so kupili motorno brizgalno znamke Savica, katera je služila do leta 1970, ko jo je zamenjala nova znamke Zigler.

Leta 1978 je društvo razvilo prvi prapor in vzniknila je ideja o gradnji novega gasilskega doma, za katerega je bil temeljni kamen položen naslednje leto, ko se je pričelo tudi zbiranje lesa in denarnih prispevkov. Z veliko odrekanja in tisoče ur vloženega prostovoljnega dela gasilcev in vaščanov, je bil leta 1992, eden največjih in tudi najlepših gasilskih domov v državi, predan svojemu namenu.

Vseskozi je bila prisotna skrb za nabavo nove gasilske opreme in vozil, saj se je le tako lahko izboljševala požarna varnost. Leta 1984 jih je potreba vodila v nakup, takrat med gasilci zelo popularnega vozila TAM 80, 1988 je bila kupljena nova brizgalna Rosenbauer, leta 1997 avtocisterna 16/90, Citroen Jumper - GVM 1 za prevoz moštva so kupili leta 2004. Obstoječa cisterna je že dotrajana, zaradi potrebe opravljanja javne gasilske službe so se gasilci Stare Gore, Občina in GZ Sveti Jurij odločili za nakup novega gasilskega vozila, avtocisterne AC 20/100.

Starogorskim gasilcem je ob devetdesetletnem jubileju čestital tudi župan Občine Sv. Jurij Mirko Petrovič. Avtocisterno AC 20/100, ki bo domovala v gasilskem domu na Stari Gori, je predstavil kot veliko pridobitev, ne le za domače gasilce, ampak za celotno GZ in Občino Sv. Jurij ob Ščavnici. »Pred enim letom je to bila samo pobožna želja starogorskih gasilcev. Družno, v manj kot enem letu, ob veliki volji in sodelovanju smo našli pot do nove avtocisterne. Najprej so gasilci argumentirano in strokovno, o potrebi nabave avtocisterne prepričali župana, nato je župan enako storil pred občinskim svetom, da so se v proračunu zagotovila sofinancerska sredstva občine in se je lahko podpisala pogodba s proizvajalcem. Potem se je začela bitka s časom, da je bilo vozilo nabavljeno pred razpisom za sofinanciranje s strani države. Ta primer je zgledni primer sodelovanja in truda gasilcev, občine in dobavitelja, ki so se držali časovnice skoraj na dan natančno«, je postopek nabave opisal župan in se zahvalil vsem vključenim v projekt, še posebej pa predsedniku PGD Stara Gora Antonu Klemenčiču in poveljniku Dragu Kolblu in občinskemu svetu Občine sv. Jurij. Ob koncu svojega nastopa je župan izrekel še čestitke ob Dnevu državnosti.

Čestitke vsem ob prazniku, gasilcem pa tudi ob jubileju in novi pridobitvi, je izrekel tudi podpredsednik GZ Slovenije in predsednik Gasilske regije Pomurja Milan Antolin, za njim je nastopil slavnostni govornik, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, ki je navedel vrsto razlogov, zakaj so v URSZR ponosni na gasilce: »Imate dolgoletno zgodovino, delček te zgodovine pravzaprav praznujemo tudi danes. Sicer ima gasilstvo zelo bogato tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod. Naslednje leto namreč praznujemo že sto petdeset let organiziranega delovanja gasilstva na Slovenskem. Številne generacije so gradile to gasilsko organizacijo in ponosni smo na vas tudi zaradi vaših vrednot, kot so tovarištvo, nesebičnost, pomoč človeku v stiski. Ponosni smo na vas zaradi vašega dela, ne glede na to, ali govorimo o delu na preventivnem področju, o manjših vsakodnevnih intervencijah in kompleksnih intervencijah, ki se izvajajo na območju republike Slovenije«, je med drugim dejal slavnostni govornik in se zahvalil županu, občinskemu svetu in gasilski zvezi, da je prepoznala potrebo po novejši opremi, ki dviguje operativno sposobnost društva, gasilske zveze, regije in tudi gasilstva v Sloveniji.

Tehnične specifikacije in operativne zmogljivosti nove pridobitve, AC 20/100, vredno 218.000,00 evrov, ki so jo finančni pokrili GZ Sveti Jurij, Občina Sveti Jurij, ostala PGD v občini in številni donatorji, je predstavil poveljnik PGD Stara Gora Drago Kolbl, zatem so novo vozilo blagoslovili župniki Tonček Fras, Boštjan Ošlaj in Mirko Rakovnik. Župan je ključe avtocisterne izročil poveljniku, kateri jih je predal vozniku. Sledil je preizkus svetlobnih in zvočnih signalnih naprav na vozilu, kar so vsi navzoči pospremili z bučnim aplavzom. Predsednik Anton Klemenčič in poveljnik Drago Kolbl, sta ob koncu podelila pisne zahvale bronastim, srebrnim, zlatim in diamantnim botrom avtocisterne.

Program slovesnosti je bil popestren s kulturnim programom, katerega so izvajali godbeniki Pihalne godbe Sv. Jurij, MPZ Sveti Jurij in član Literarnega društva Boštjan Petučnik.



Več v Kultura in izobraževanje