Petdeset let skupine Špirit bodo obeležili s koncertom in novo avtorsko skladbo

Ob tej priložnosti so posneli tudi avtorsko skladbo in videospot z naslovom »Igrali bomo Špiriti«

Prlekija-on.net, sreda, 27. junij 2018 ob 11:04
Skupina Špirit

Skupina Špirit

Ker letos mineva petdeset let od nastanka skupine Špirit, so se odločili, da ob pomoči prijateljev in generacije mlajših glasbenikov, ter skupaj z domačim zvestim občinstvom obeležijo abrahama. Ob tej priložnosti so posneli tudi avtorsko skladbo in videospot z naslovom »Igrali bomo Špiriti«.

Glasbo, besedilo in aranžma je uredil Sandi Horvat, produkcijo Sandi Horvat in Tilen Sapač, Mix&Master Tilen Sapač, video produkcijo pa Jože Glažar in Matej Fisher. Lutke v videu je uredila Romana Novak, gospodična s spominsko knjigo pa je Polona Budja. Video si lahko ogledate spodaj.

Visok jubilej bodo obeležili s koncertom

Hkrati vas vabijo na koncert skupina Špirit & Prijatelji (Koncert ob 50. obletnici nastanka), ki bo v petek, 29.06.2018 na Grajskem dvorišču v Murski Soboti, v sklopu Festivala Soboški dnevi 2018.

Zgodovina skupina

Prvotno ime skupine, v kateri so mladi glasbeniki še kot osnovnošolci začeli leta 1968, je bilo Špirit Band. Njihov prvi nastop je bil v oddaji Pokaži, kaj znaš aprila 1969, kjer so zmagali s skladbo Beatlov »Obladi Oblada«. Veliko so nastopali na tedaj popularnih šolskih plesih, največ pa v tedanjem Klubu mladih (danes Mikk). Pohvalijo se lahko tudi z nastopom na Boom pop festivalu leta 1973 in na legendarnem slovenskem plesišču v ljubljanskem študentskem naselju. Ker pri nas takrat še ni bilo mogoče nabaviti glasbenih instrumentov, so si jih nadobudni glasbeniki naredili sami. Pozneje so jim sanje uresničili starši, ki so jim instrumente za visoke zneske kupili v tujini. Skupina je delovala približno do leta 1973, v njej se je zvrstilo kar nekaj glasbenikov: Danilo, Miran in Andrej Celec, Marjan Gerenčer, Borut Vild, Jože Rappl, Zoran Marko, Zoran Markovič, Mladen Kristl, Marjan Vidic, Vlado Kreslin in Vlado Bojnec.

Pozneje so ti glasbeniki delovali v različnih skupinah, kot so Zasilni izhod, Razpotje, Legija, Horizont, Avantura, Gu-Gu in Black Baloon. Leta 2001 se je na pobudo ustvarjalcev oddaje JukeBox skupina spet zbrala in s starim repertoarjem navdušila občinstvo. Danilo in Andrej Celec, Gerenčer, Vidic in Rappl so ostali skupaj deset let. Poslovilni koncert je bil na Soboških dnevih leta 2011, vendar trije niso zmogli brez glasbe, zato so se leta 2012 ponovno dobili in poiskali manjkajoče člane.

Trenutno so člani skupine Špirit (besedo Band so izbrisali):
Danilo Celec (bas kitara),
Andrej Celec (kitara),
Marjan Vidic (bobni),
Roman Kovačič (vokal in kitara),
Sandi Horvat (klaviature in kitara) in
Davor Kiraly (klaviature)



Več v Glasba in film