Na Polenšaku prikazali žetev pšenice na stari način

Zvečer je sledila zabavava z ansambloma Prisrčniki in Modrijani

Ivan Trunk, nedelja, 22. julij 2018 ob 21:13

Na Polenšaku je prejšnji konec tedna Turistično društvo Polenšak pripravilo že 55. prireditev Praznik žetve z razstavo kruha in pogač, ki je trajala dva dni. Pestro dogajanje je bilo že v soboto, v nedeljo, 15. julija pa so se prireditve pričele ob 13:00 uri z otroško animacijo Čudežni zaklad v knjigi, potem pa so bili otroški glasbeni in plesni nastopi.

Osrednja prireditev se je pričela ob 15:00 uri, tu je bila prikazana žetev pšenice na stari način, ko še ni bilo kombajnov. Najprej so prikazali klepanje srpov, potem pa so se žanjice s pesmijo in ob spremljavi harmonike odpravile na njivo. Prvo so pričele žeti žanjice s srpi, potem so se jim pridružili kosci s kosami prirejenimi za košnjo pšenice in na koncu so prikazali žetev z kosilnico - snopovezalko, na koncu žetve pa pripravili pravo kmečko jüžino in pijačo.

Po končani žetvi je furman z lojternim vozom in konji odpeljal pšenico na gumno kjer se je opravila mlatev. Najprej so pričeli mlatev štirje možje z cepmi, nato so prikazali mlatev na trešmašin, ki je bil na ročni pogon, nato so prikazali pogon z geplom, ki ga vlečejo konji in na koncu mlatev z mlatilnico, ki jo poganja traktor. Po mlatvi sledi vejanje pšenice na bintmlin in pa mletje pšenice na žrmlje, ki je tudi na ročni pogon.

Po končanem uradnem delu so se predstavili člani folklorne skupine KD Podgorci. Nato je sledila zabavava z ansambloma Prisrčniki in Modrijani. Na tej prireditvi se nam je predstavila tudi glasbena skupina KM 43 iz Argentine, ki je slovenska glasbena skupina iz Buenos Aires-a, so vnuki Slovencev, ki so morali po drugi svetovni vojni bežati iz Slovenije in so si potem življenje ustvarili v Argentini. Fantje iz skupine KM 43 so študentje in so prišli prvič v Slovenijo, druži jih glasba in so​​ pripravili tudi nekaj koncertov v Sloveniji.​

Oba dneva so na Polenšaku pekli in prodajali pristno Polensko gibanco in so prodali preko 700 gibanic.



Več v Družabno