Novopečeni gostilničarji skuhali najboljši pasulj

Med štirinajstimi ekipami, na 17. »pasuljadi« slavila ekipa Bar Cika caka pred Servisom Čuk in PGD Šratovci

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. avgust 2018 ob 14:44
17. pasuljada na Janževem Vrhu

17. pasuljada na Janževem Vrhu

Med številnimi prireditvami in dogodki, ki so se minuli konec tedna odvijali v naši okolici, pripada eno častnih mest tradicionalne prireditve v deželi janževca in mineralne vode tri srca, na Janževem Vrhu. V organizaciji tamkajšnjih gasilcev je namreč bila na sporedu tradicionalna, 18. »Janišperska noč 2018«, katero so ob veseli glasbi ansambla Twist s celjskega konca, popestrili s še nekaterimi zanimivostmi, tako da je vsakdo prišel na svoj račun. Poleg velikega srečelova, to še zlasti velja za ljubiteljske kuharje, ki so spet bili deležni nadvse zanimivega tekmovanja v kuhanju pasulja s prekajenim mesom v kotličku na odprtem ognju.

Tekmovanja v kuhanju različnih jedi, zlasti kislih juh, bograča, golaža, vampov in podobnih reči ter tudi v peki kruha in raznih sladic, je sicer v zadnjem času postalo pravi hit različnih družabnih prireditev in srečanj po vsej državi. In na Janževem Vrhu so se že pred leti odločili za tekmovanje v kuhanju srbskega (vojaškega) pasulja, ali po domače fižola s prekajenim mesom. Menijo namreč, da če že imajo »kavbojski salon« morajo tudi jedi prilagajati kavbojem in je to bilo vodilo, da začnejo s tekmovanjem v kuhanju te za mnoge izjemno zanimive in okusne jedi. Tako je tokrat v okviru 18. »janišperske noči« potekalo 17. tovrstno tekmovanje, ki je spet pritegnilo lepo pozornost, saj je tekmovalo 14 ekip iz širše okolice, s čimer so organizatorji iz PGD Janžev Vrh, s predsednikom Antonom Belno na čelu, bili veseli in zadovoljni. Kako tudi ne, ko pa je omenjeni dogodek za gasilce in krajane Janževega Vrha pravi praznik, saj so v organizacijo vključeni praktično vsi, od kmetijcev, gospodinj, cestarjev in snažilk, do direktorjev in doktorjev znanosti, ki poprimejo za vsako delo.

Samo tekmovanje je potekalo na prostem, in sicer v kotličkih, kar je ponujalo še posebno čar celotni prireditvi. Vsaka prijavljena ekipa, katero so sestavljali dva, trije ali štirje kuharji, je dobila po tri kilograme že namočenega fižola, dober kilogram prekajenega mesa ter vso potrebno zelenjavo in začimbe, čas kuhanja pa je bil tri ure. Po končanem kuhanju so člani strokovne komisije (Marija Fras, Emil Horvat in Oste Bakal) ocenili vse izdelke in najboljšim podelili posebne nagrade. Ocenili so videz izdelka, dekoracijo, okus, sestavine, gostoto, barvo, urejenost delovnega mesta ter videz in urejenost kuharjev. Vsaka ekipa je sicer skuhala okrog 15 porcij omenjene »nacionalne jedi«, katero so obiskovalci lahko poskušali..., dokler je za prijetno zabavo skrbel ansambel Twist. Podobno kot vsako leto je prireditev na Janževem Vrhu pritegnila tudi veliko obiskovalcev, ki so uživali šele ko se je sonce umaknilo in je ozračje bilo bolj vzdržno. In praktično vsi so lahko poskusili pasulj, kajti poleg skoraj 200 porcij tekmovalnega pasulja, so organizatorji skuhali še dodatnih nekaj deset litrov te jedi.

Tudi tokrat so ekipe skuhale odlično jed, o najboljših so odločale malenkosti, mogoče ščepec soli ali kakšne začimbe. In v takšni konkurenci, kjer sta mogoče dva izdelka malenkost zaostajala, kar enajst pa jih je bilo v krogu 1,5 točke (od 25 možnih so namreč dobili od 17 do 18,5 točk), je sicer stroga komisija ugotovila, da je najboljši pasulj, s pomočjo očeta in mame, Milana in Helene, skuhal novopečeni gostilničar iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni, Manuel Krempl, ki je prav na dan tekmovanja uradno odprl Bar Cika caka. Na drugo mesto se je tokrat uvrstila ekipa Servis bele tehnike Daniel Čuk iz Radencev (Peter Vajda in Leon Pelcl), tretja pa je bila ekipa PGD Šratovci (Robi Mulec, Tadeja Mulec, Bojan Stajnko in Alenka Stajnko). Vse ostale ekipe so zasedle 4. mesto, kljub temu so vse sodelujoče ekipe prejele priznanja, prve tri ekipe pa tudi pokale in praktične nagrade.



Več v Družabno