Prihaja vrhunec roja Perzeidov

Letos bomo imeli srečo tudi z Luno, saj bo ščip nastopil 11. avgusta in tako ne bo dodatno osvetljevala neba, prav tako pa je napovedano jasno vreme

Prlekija-on.net, sobota, 11. avgust 2018 ob 18:48
Perzeid

Perzeid

Med 17. julijem in 24. avgustom lahko vsako leto na večernem nebu opazujemo roj meteorjev Perzeidov. Vrhunec roja je sicer zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči, največ utrinkov na nebu pa je vidnih iz 12. na 13. avgust, v glavnem na severni polobli. Ko roj doseže svoj vrhunec, lahko vidimo več kot 60 meteorjev na uro.

Letos bomo imeli srečo tudi z Luno, saj bo ščip nastopil 11. avgusta in tako ne bo dodatno osvetljevala neba, prav tako pa je napovedano jasno vreme.

Starševsko telo (izvorni komet) je komet Swift-Tuttle, ki ima obhodno dobo okoli 133 let. Večina prašnih delcev v oblaku, ki daje meteorski roj, je starih okoli tisoč let. Obstaja pa tudi mlajši pramen prahu, ki je izparel iz kometa v letu 1862. Meteorji, ki izvirajo iz tega pramena, dajejo močnejši roj.

Aktivnost roja se prične zvečer in močno naraste po 23. uri, ko je radiant že precej visoko na nebu, število meteorjev pa narašča vse do jutra.