Prleški in prekmurski orači so se pomerili v Slaptincih

Državnega tekmovanja se bodo udeležili Matej Sinic in Štefan Bakan, ki bosta zastopala Prekmurje ter Marko Meznarič in Tilen Fujs, kot zastopnika Prlekije

Prlekija-on.net, torek, 14. avgust 2018 ob 21:07
Tekmovanje Prlekije in Prekmurja v oranju

Tekmovanje Prlekije in Prekmurja v oranju

Na prostranih njivskih površinah družine Černel v Slaptincih je v odlični organizaciji Društva oračev Pomurja (DOP), regionalnega centra Zveze za tehnično kulturo Slovenije, KGZ Murska Sobota, Pomurskega sejma, KZ Radgona ter Občine Sv. Jurij ob Ščavnici, potekalo tradicionalno regijsko tekmovanje Prlekije in Prekmurja v oranju. Hkrati so se orači z obeh bregov reke Mure merili tudi za pokale Pomurskega sejma oz. "Agre 2018". V uradnih štirih tekmovanjih v dveh kategorijah - plugi krajniki in dvobrazdni obračalni plugi, ter oranju s starodobnimi traktorji in navadnimi plug, je moči merilo več kot 20 oračev, med katerimi so bile tudi tri tekmovalke. Razen starodobnikov in nekaterih vztrajnih ter prekaljenih oračev so med njimi tudi letos prevladovali mladi, kar pomeni, da oranje ne bo zamrlo. Sicer pa si je poleg številnih obiskovalcev in gostov z obeh bregov reke Mure, tekmovanje v Slaptincih ogledal tudi odhajajoči kmetijski minister in najverjetnejši bodoči predsednik parlamenta, mag. Dejan Židan, ki je pohvalil tekmovalce in organizatorje.

Najboljši tekmovalci (trije najboljši v vseh kategorijah so prejeli pokale Pomurskega sejma, in sicer so zmagali: Matej Sinic, Štefan Bakan in Primož Sukič), ločeno iz Prekmurja in Prlekije, so si zagotovili tudi nastop na državnem prvenstvu, ki bo 7. in 8. septembra v okolici Maribora. Že pred tem, 1. in 2. septembra bo sicer Svetovno prvenstvo oračev, in sicer v okolici Stuttgarta v Nemčiji. Organizatorji tekmovanja v Slaptincih, pod vodstvom Marjana Kardinarja, pa so priskrbeli tudi za priznanja in lepe praktične nagrade za vse udeležence tekmovanj, še posebej za najboljše.

Končni vrstni red za pokal Pomurskega, sejma tekmovalni plugi krajniki:

  1. Matej Sinic (Puževci)
  2. Jože Zver (Brezovica)
  3. Marko Meznarič (Grabšinci)

Obračalni plug:

  1. Štefan Bakan (Gradišče)
  2. Tilen Vogrinčič (Puconci)
  3. Tilen Fujs (Gornja Radgona)

Tekmovalni navadni plugi:

  1. Primož Sukič (Gornji Slaveči)
  2. Miha Serec
  3. Matej Donša (Brezovica)

Tekmovanje Prleške regije plugi krajniki:

  1. Marko Mežnarič (Grabšinci)
  2. Matjaž Nedog (Bučkovci)

Tekmovanje Prleške regije obračalni plugi:

  1. Tilen Fujs (Gornja Radgona)

Tekmovanje Prekmurske regije plugi krajniki:

  1. Matej Sinic (Puževci)
  2. Jože Zver (Brezovica)
  3. Darko Tibaut (Mala Polana)

Tekmovanje Prekmurske regije obračalni plugi:

  1. Štefan Bakan (Gradišče)
  2. Tilen Vogrinčič (Puconci)
  3. Rita Kovač (Lendava)

Tako se bodo državnega tekmovanja, udeležili Matej Sinic in Štefan Bakan, ki bosta zastopala Prekmurje ter Marko Meznarič in Tilen Fujs, kot zastopnika Prlekije.

Seveda je celodnevno tekmovanje v Slaptincih bila lepa priložnost za druženje kmetovalcev in drugih obiskovalcev, ki jih je bilo zalo veliko. Manjkalo ni ničesar, ne dobre kulinarike in še manj vrhunske, hladne kapljice. Prisotni so si lahko ogledali tudi razstavo novih in starih traktorjev ter drugih kmetijskih strojev in mehanizacije...



Več v Gospodarstvo