Na postavitev klopotca je prišlo skoraj 200 vinoljubov

Klopotec straši in odganja ptiče tudi na turistično-vinogradniški kmetiji Fleisinger, kjer v sožitju živijo štiri generacije

Prlekija-on.net, sreda, 15. avgust 2018 ob 14:56
Postavljanje klopotca na kmetiji Fleisinger

Postavljanje klopotca na kmetiji Fleisinger

Za mnoge vinogradnike, zlasti na skrajnjem severovzhodu države, v Prlekiji, Halozah in Slovenskih goricah, je pesem klopotcev najbolj zaželena melodija. Klopotec, ki ga običajno postavljajo okrog Marijinega vnebovzetja oz. velike maše, po eni strani ponovno prebuja vinograd in oznanja prihod jeseni, po drugi pa tudi prihod trgatve in časa pristnega veselja. Tako je le nekaj dni pred Marijinim vnebovzetjem, tudi na turistično-vinogradniški kmetiji Fleisinger (nekdanja naj kmetija Pomurja in Slovenskih Goric), v Spodnjih Ivanjcih, v občini Gornja Radgona, nedeljsko popoldne minilo v znamenju 5. tradicionalne postavitve klopotca.

Na kmetiji, kjer poleg odličnih vin ponujajo tudi kulinarične dobrote, in kjer živijo štiri generacije, se je zbralo veliko njihovih prijateljev, sorodnikov, poslovnih partnerjev ter znancev in sosedov. Prišlo jih je skoraj 200, med njimi tudi pomurski lastniki starih vojaških vozil, članice in člani Jeep kluba Murska Sobota. Vse prisotne goste so pogostili z odličnim bogračem, pečenimi odojki in jagnjiči, številnimi slaščicami, domačim vinom in sokovi..., za glasbo pa so poskrbela ansambel Štajerski fakini, med katerimi je tudi mlajši Flaisingerjev sin, Ivan.

Družina Fleisinger, kjer je sedaj mladi prevzemnik kmetije Sandi, sicer obdelujejo skupaj 36 ha zemlje, od česar je 23 ha njiv ter travnikov in 13 ha vinogradov v katerih je posajenih približno 35 tisoč trsov. Kot pove njegov oče, prejšnji gospodar Zvonko Fleisinger, pridelujejo različne sorte vina, kot so: sivi pinot, renski rizling, sauvignon (letos zlati na ocenjevanju Vino Slovenija), rumeni muškat (letos srebrni), kerner, laški rizling, šipon, traminec pa še modri pinot, modra frankinja in zweigeld. "V našem vinskem hramu, po naročilu gostimo skupine do 60 oseb, kjer jim ponudimo naše odlične domače jedi in lastne izdelke naše kmetije, izvajamo tudi degustacije naših vin za skupine ali posameznike", je dejal Zvonko. Med štirimi generacijami sta sicer najstarejša njegova starša Karel in Marija, sledita Zvonko in njegova žena Jožica, gospodarja sta sin Sandi in njegova žena Jasna. Trenutno je v družini najmlajša Neža, že novembra pa se ji bo pridružil še bratec ali sestrica, saj mama Jasna in ata Sandi pričakujeta naraščaj.



Več v Družabno