V Precetincih so ob Dnevu Marijinega vnebovzetja blagoslovili vaški križ in postavili klopotec

Organizator in gostitelj obeh slovesnosti je bila družina Filipič

Branko Košti, petek, 17. avgust 2018 ob 13:45
Postavljanje klopotca

Postavljanje klopotca

Ob največjem Marijinem prazniku je bilo v prleški vasici Precetinci slovesno in veselo, kot že dolgo ne. Družina znanega prleškega zdravilca Stanislava Filipiča, sicer upokojenega magistra varnostnih ved, je k sebi povabila številne sorodnike, znance in prijatelje iz celotne Slovenije, s katerimi je Stanko v svoji dolgoletni policijski in sedaj, ko je v pokoju, tudi zdravilski karieri, stkal tesna prijateljstva. Da je temu res tako, priča tudi udeležba svetovno znanega opernega pevca, tenorista Janeza Lotriča. Manjkali seveda niso tudi najbližji sosedje.

Povabljene je ob prihodu v Precetince pričakal odličen bograč, s katerim so se okrepčali v tamkajšnjem gasilskem domu, nato pa se v povorki odpravili do vzorno urejenega glavnega vaškega križišča, k obnovljenemu vaškemu, oz. kot so ga nekoč imenovali, Lebaričevemu križu. Med slovesnostjo blagoslova je malonedeljski župnik Srečko Fras spregovoril o pomenu znamenja križa, ljudski pesnik Ludvik Rudolf je prebral svojo pesem o teh, v naših krajih zelo pogostih sakralnih znamenjih, tenorist Janez Lotrič pa je odpel nekaj nabožnih pesmi.

Praznovanje se je nadaljevalo na bližnji domačiji Filipičevih, kjer so bili pod drogom že deli klopotca, pripravljeni za dvig na mesto, od koder bo oznanjal bližajočo trgatev in prihajajočo jesen. Klopotec je blagoslovil župnik Srečko Fras, zatem se je, kot gospodarju pritiče, na vrh droga podal Stanko in po nekaj težavah je bil klopotec, ob pomoči asistentov na tleh in nekaj arijah Janeza Lotriča, visoko na drogu, njegova pesem pa se je zlila s pesmijo klopotcev na okoliških gričih.

Pesem klopotca je bila tudi znamenje za začetek veselega dela praznovanja, ki se je ob obilici odlične hrane, hladne pijače in ob zvokih dua Od šanka do šanka, nadaljevalo v večerne ure.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno