Večer »Tja med zvezde« pokazal, da imajo Lendavčani radi balet

Nastopili so plesalci obeh slovenskih nacionalnih baletov, neodvisni plesalci, učenci mariborskega konservatorija in študenti ruskih plesnih akademij

Prlekija-on.net, torek, 21. avgust 2018 ob 08:56
Baletni večer v Lendavi

Baletni večer v Lendavi

Lendavčani, okoličani, turisti in drugi naključni obiskovalci še kar naprej uživajo v bogatem kulturnem programu v okviru festivala Poleti v Lendavo. Minuli vikend je zopet privabil številne ljubitelje umetnosti in zabave, na svoj račun pa so tokrat najbolj prišli prijatelji plesne umetnosti, ki jim je bil namenjen baletni koncert Tja med zvezde, na katerem so nastopili plesalci obeh slovenskih nacionalnih baletov, neodvisni plesalci, učenci mariborskega konservatorija in študenti ruskih plesnih akademij.

Zvezdni vikend v Lendavi je uvedel slovenski dokumentarni film tandema Grlić-Ivanišin z naslovom Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, mojstrovina o ljubezni, o gledališču, o bizarnosti življenja in predanosti, ki narekuje samotnost. Zgodba spremlja štirimesečni proces nastajanja zvezdniške gledališke predstave Boris, Milena, Radko. Ustvarili so jo igralci Boris Cavazza, Milena Zupančič in Radko Polič ter avtor in režiser Dušan Jovanović in je zgodba o njih samih, o štirih znanih osebah, o ljubezenskem trikotniku in o večplastnem, popolnoma odkritem prepletanju javnih umetniških podob in osebnega življenja protagonistov.

Vrhunec predzadnjega avgustovskega vikenda na festivalu Poleti v Lendavo pa je mesto brez dvoma dočakalo v soboto zvečer, ko se je na Letnem odru Gledališke in koncertne dvorane odvil koncert Društva baletnih umetnikov Slovenije z naslovom Tja med zvezde. Gledalci, ki so dodobra napolnili prireditveni prostor pred odrom, so lahko uživali v desetih koreografijah, v katerih so se ustvarjalci sprehodili skozi širok razpon klasične in sodobne baletne ustvarjalnosti. Na koncertu so sodelovali priznani plesalci, ki so se jim pridružili plesalci mlajše generacije.

Plesalci so začeli z variacijami in pas de deuxi iz klasičnih baletov Gusar, Bajadera, Paquita in Faraonova hči ter nadaljevali z dvema vrhunskima sodobnima stvaritvama, Tangom Valentine Turcu in duetom iz predstave Radio and Juliet Edwarda Cluga.

Sledile so nove koreografije Šavrin-Oljka Siniše Bukinca ter Carmen in Dama s kamelijami Tomaža Rodeta. Večer se je zaključil s prelepim Fokinovim Umirajočim labodom, ki ga je priredila in odplesala skoraj eterična Jelena Lečić. Ob njej so na odru nastopili plesalci obeh slovenskih nacionalnih baletov, neodvisni plesalci, učenci mariborskega konservatorija in študenti ruskih plesnih akademij: Antoneta Turk, Neža Rus, Nina Bačani, Nina Noč, Assija Sultanova, Aleks Theo Šišernik, Filip Jurič, Siniša Bukinac in Jan Trninič.

Organizator je z baletnim koncertom zagotovo zadel v polno. Očitno je, da imajo Lendavčani radi balet, saj so se večera udeležili v polnem številu, opaziti pa je bilo pisano paleto vseh generacij, od najmlajših, ki plesno umetnost srkajo z vsemi čuti, do njihovih staršev in starejših ljubiteljev umetnosti. Zagotovo so bili med njimi tudi taki, ki jih je mikalo, pa doslej niso imeli priložnosti v živo spoznati te vrhunske umetnosti. Domačinom so se pridružili številni gostje iz širše regije, vsi skupaj pa so uživali v bleščečih predstavah, zato so plesalce nagradili z dolgim aplavzom in navdušenimi vzkliki.

Foto: Tomaž Galič