90 let lovca Ludvika Filipiča

V lovstvu Ludvik deluje že 66 let in v tem času je opravljal delo starešine LD, tajnika, predsednika razsodišča v LD ter bil več let član UO in tudi član NO LD

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. september 2018 ob 16:431
90-letnica Ludvika Filipiča

90-letnica Ludvika Filipiča

Lepo vreme nam je bilo naklonjeno, ko smo se zbrali lovci LD Mala Nedelja, da bi proslavili 90-letnico Ludvikovega rojstva.

Povabljeni so bili tudi njegovi ožji sorodniki, ki so se z veseljem udeležili tega slavja in z Radoslavskega brega sta zadoneli pesmi: »Kolko kapljic, tolko let«, ter »Vse najboljše za te......«

Ludvik je bil rojen 17. avgusta 1928 v Radoslavcih. Osnovno šolo je obiskoval pri Mali Nedelji. Po končani šoli je bil regrutiran v nemški RAD (Reichsarbeitsdienst). Po vojni pa je bil zaradi delovanja v Zelenem griču aretiran in je kot politični zapornik 2 leti preživel v zaporih v Mariboru in Radečah. Po amnestiji vseh političnih zapornikov je bil iz zapora izpuščen in politično rehabilitiran.
Nato je dobil službo na žagi Rudolf Alojzija v Radoslavcih, kjer je spoznal Cecilijo, poznejšo sopotnico v njegovem življenju. Skupaj sta imela sina Ludvika, ki pa je žal, veliko premlad, umrl.

Kot evidentičar je bil zaposlen v Krajevnem uradu Radoslavci od koder je odšel na Banko v Ljutomer, kjer so ga zaradi skrbnega in marljivega dela poslali na knjigovodski tečaj, kar je potem začrtalo njegova službovanja do upokojitve. Kot računovodja je delal v občinskem podjetju Mlin Radoslavci in v Pekarni Bučkovci. Občina Ljutomer ga je kasneje dala v finančno komisijo na Vinarski zadrugi v G. Radgoni.

Po likvidaciji te zadruge je kot računovodja delal v Kmetijski zadrugi Mala Nedelja, ki se je pozneje združila s Kombinatom G. Radgona in tam je Ludvik opravljal delo finančnega knjigovodja. Kot računovodja je pozneje delal še v Tovarni mesnih izdelkov, ki se je pozneje združila s Kmetijskim kombinatom Radgona. Od tam je odšel na Obrtno zadrugo 14. oktober, kjer je delal do upokojitve kot računovodja.

V lovsko družino Bučkovci je pristopil 15. marca 1952 in že naslednje leto je opravil lovski izpit. Kot lovec je bil Ludvik marljiv pri zimskem krmljenju divjadi, z lovi na divjad se je bolj malo ukvarjal.

Veliko let je Ludvik v LD Bučkovci in pozneje, ko smo LD Bučkovci preimenovali v LD Mala Nedelja, opravljal delo računovodje. To delo je z veseljem opravljal in bil pri tem zelo skrben in natančen. Za svoje neutrudno delo v LD je prejel več priznanj in odlikovanj. LZS mu je podelila Znak za lovske zasluge, Red za lovske zasluge III. (bronasti), II. (srebrni) in I. (zlati) stopnje. Od LD je prejel tudi več priznanj in zahval. V lovstvu Ludvik deluje že 66 let in v tem času je opravljal delo starešine LD, tajnika, predsednika razsodišča v LD ter bil več let član UO in tudi član NO LD.

Zaradi vsega njegovega delovanja v LD Mala Nedelja, smo mu lovci v zahvalo pripravili lovski piknik s praznovanjem 90-letnice njegovega rojstva, kjer so bili prisotni številni člani LD in ožji sorodniki. Starešina LD Mala Nedelja, Albin Bratuša, pa je povedal nekaj besed o njegovem delu v LD in se mu za vse tudi zahvalil.

Na koncu prireditve se je Ludvik vsem, ki so pripravili to slavje, vidno ganjen, prisrčno zahvalil.

Štefan Lovrenčec



Več v Družabno