Za varno pot v šolo in domov

Poleg policistov otrokom pomagajo tudi predstavniki raznih združenj in organizacij

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. september 2018 ob 18:04
Prvi šolski dan v Gornji Radgoni

Prvi šolski dan v Gornji Radgoni

Tako kot po vsej državi je tudi na območju Gornje Radgone, prvi dan novega šolskega leta, spet postalo zelo živahno v vseh sedmih osnovnih in eni srednji šoli na območju občin: Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Hkrati pa je živahno postalo tudi na vseh prometnicah in zato so, enako kot vsako leto v začetku septembra, poleg policistov tudi mnogi drugi dali svoj veliki prispevek k varni poti v šolo in domov, tako pa bo tudi v naslednjih dneh, dokler se spet ne navadimo na otroški živ žav.

V Gornji Radgoni je bila še posebej velika gneča. Kljub temu pa ni bilo nobenih težav in zapletov, kajti poleg policistov, ki so kontrolirali promet ob šolah in drugih pomembnejših krajih, so bili zraven tudi predstavniki Svetov za preventivo in vzgojo v prometu, člani Združenja šoferjev in avtomehanikov, športnih društev, gasilcev, sami učenci iz višjih razredov šol, ter v občini Gornja Radgona in še kje, tudi člani AMD Radgona.

Prav zanimivo je bilo videti vse omenjene, bilo jih je okoli 50, na raznih križiščih in drugih kritičnih točkah, kjer so v različnih uniformah in opravah skrbeli, da se najmlajšim ne bi pripetilo kaj slabega. Še posebej je vse skupaj bilo zanimivo za prvošolčke, ki so se prvič srečali z OŠ, in sicer so to šestletniki, ki so se vpisali v 1. razred devetletke in so prvič zavezali rumeno rutico. In vsi so si želeli, da bi tako varno bilo tudi v naslednjih dneh, tednih, mesecih in celo šolsko leto. Žal pa se je izkazalo, da mnogi starši ali skrbniki vse preveč svoje otroke vozijo z osebnimi avtomobili vse do šole, kar dejansko povzroča nevzdržne prometne težave. Zato niti ne preseneča, da vodstva šol ter SPV v cestnem prometu, pogosto opozarjajo javnost, zlasti starše in skrbnike šole: "...zato prosimo, da vsi tisti starši, ki z avtomobilom vozite otroke do šole, pridete vsaj nekaj deset metrov peš po srčkovih poteh do šole, sprehod do šole pa uporabite za koristen in prijeten pogovor z otrokom", poudarjajo odgovorni, ki opozarjajo starše in skrbnike, da v avtomobilih obvezno uporabljajo varnostni pas, in da so sploh vzorniki svojim otrokom in drugi mladini. V uvajalnem tednu novega šolskega leta so sicer vse poti do šole dobro varovane, saj za varnost skrbijo: policisti, člani SPVCP, člani ZŠAM, člani AMD, učitelji in delavci preko javnih del na šoli ter učenci - prometniki.



Več v Kultura in izobraževanje