Gasilci PGD Ljutomer uradno prevzeli gasilski vozili GVM in TRV-2D

V Ljutomeru je v soboto bilo slovesno, saj je Prostovoljno gasilsko društvo Ljutomer, uradno prevzelo novi gasilski vozili GVM in TRV-2D

Prlekija-on.net, nedelja, 16. september 2018 ob 17:51
Prevzem gasilskih vozil GVM in TRV-2D

Prevzem gasilskih vozil GVM in TRV-2D

V soboto, 15. septembra, je v Ljutomeru bilo slovesno, saj je Prostovoljno gasilsko društvo Ljutomer, uradno prevzelo novi gasilski vozili GVM in TRV-2D. Prireditev se je pričela ob 18. uri z uradno slovesnostjo na Glavnem trgu, nato pa je sledila zabava s Poskočnimi muzikanti in bogatim srečelovom vse do jutranjih ur.

Po prevzemu vozil, sledila še gasilska veselica s Poskočnimi muzikanti

Na prireditvi so med drugim bili prisotni poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, poveljnik gasilskega regijskega sveta za Pomurje in član poveljstva Gasilske zveze Slovenije, Dušan Utroša, regijski poveljnik Civilne zaščite za Pomurje, mag. Martin Smodiš, podžupan Občine Ljutomer, Janko Špindler, predsednik Združenja Slovenskih poklicnih gasilcev, Miran Korošak, župan Občine Veržej, Slavko Petovar, predsednik Gasilske zveze Ljutomer, Andrej Rus, poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Trstenjak, poveljnik Civilne zaščite Občine Ljutomer, Branko Novak, častni poveljnik Gasilske zveze Ljutomer, Stanko Hunjadi, častni predsednik PGD Ljutomer, Leonardo Markovič, častni poveljnik PGD Ljutomer, Miroslav Hunjadi, župnik ljutomerske župnije, Goran Merica, predstavniki Gasilskih zvez Veržej, Razkrižje, Križevci pri Ljutomeru, Ormož, Gornja Radgona, Murska Sobota in Lendava, predstavnik podjetja Arko Ljutomer, Damjan Barat, predstavnik podjetja Gasilska vozila Pušnik, Marjan Pušnik, predsednik Dobrovoljnega vatrogasnega društva Užice Radoslav Bošković, predstavnik Občine Užice, Ivan Marić ter številni drugi gostje.

Zbrane so nagovorili predsednik PGD Ljutomer, Danilo Polanič, poveljnik gasilskega regijskega sveta za Pomurje in član poveljstva Gasilske zveze Slovenije, Dušan Utroša in županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba.

Danilo Polanič:

Dušan Utroša:

Olga Karba:

Ključe od vozil so mag. Olga KarbaDanilo PolaničDušan HunjadiLeonardo Markovič in Dušan Utroša predali voznikoma Mateju Polaniču in Zvonku Polaniču, župnik Goran Merica pa je vozili blagoslovil.

Ob tem so številnim posameznikom in podjetjem podelili zahvale in priznanja za pomoč pri nabavi vozila, PGD Ljutomer in DVD Užice pa sta podpisali tudi listino o trajni okrepitvi gasilskih vezi obeh pobratenih občin.

Za kulturni program so poskrbeli Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomerpionirke PGD Ljutomer, Ajda in Lara Weis, Tamburaška skupina Vigred OŠ Stročja vas ter Alen Sever in Aljaž Polanič s skečem.

Po uradni proslavi je sledila zabava s Poskočnimi muzikanti in bogatim srečelovom.

Vozilo GVM zamenjalo 15 let staro obstoječe vozilo

Novo gasilsko vozilo za prevoz moštva - GVM so gasilci dobili ob koncu leta 2016. Vozilo, ki je registrirano za devet ljudi, je bilo vredno slabih 44 tisoč evrov, predelava pa je stala še okrog 3 tisoč evrov. Od tega je bilo 11 tisoč evrov sofinancirano od Občine Ljutomer preko požarne takse.

Gre za vozilo VW Transporter 2.0 TDI (150 kW, 204 konjskih moči), ki je opremljeno s standardno opremo za GVM in je zamenjalo obstoječe vozilo v društvu, Mercedes Vito, ki je takrat dopolnilo že 15 let.

Vozilo TRV-2D pričakali letos junija

Novo tehnično reševalno vozilo za pomoč pri reševanju z višine Mercedes Benz Arocs 2542 L 6X2 B 13 s hidravličnim dvigalom HIAB X-Hipro 302 E-8 z vitlom in opremo ter specialno gasilsko nadgradnjo za gasilsko reševalno vozilo TRV-2D pa so gasilci pričakali letos junija.

Pogodbena vrednost gasilskega vozila TRV-2D, z ustrezno nadgradnjo in opremo po ponudbi in pogodbi izbranega dobavitelja, je znašalo dobrih 420 tisoč evrov. Pogodbena vrednost je zajemala dobavo tovornega vozila Mercedes Benz Arocs 2542 L 6X2 B 13, dobavo in montažo hidravličnega dvigala HIAB X-Hipro 302 E-8 z vitlom in opremo ter izdelavo specialne gasilske nadgradnje za gasilsko reševalno vozilo TRV - 2D. Občina Ljutomer je nabavo specialnega gasilskega vozila sofinancirala v višini 221.500 evrov.



Več v Kultura in izobraževanje