Pestro petkovo dogajanje na sejmu SOBRA

Na sejmu je ob najnovejši opremi za obrambo, varnost, zaščito in reševanje letos še posebej izpostavljena oprema za gasilce ter gasilska vozila

Prlekija-on.net, sobota, 22. september 2018 ob 10:43
Sejem SOBRA 2018

Sejem SOBRA 2018

V četrtek se je Na na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni pričel 7. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA 2018, kjer se predstavlja 110 razstavljavcev iz 11-ih sodelujočih držav na 16.000 m2 razstavnih površin. Dodatno pa je predstavitvenemu poligonu, demonstracijskem prostoru in prostoru za tekmovanja namenjeno še 35.000 m2 prostora.

Na sejmu je ob najnovejši opremi za obrambo, varnost, zaščito in reševanje letos še posebej izpostavljena oprema za gasilce ter gasilska vozila. Ob njih bodo predstavljeni najsodobnejša oborožitev, transportna sredstva, elektronska in optična oprema, informacijska, komunikacijska in laboratorijska tehnika ter izdelki za preskrbo. Razstavljavci ponujajo tudi opremo za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, pripomočke za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomno zaščito in alarmne sisteme, mobilno opremo za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočke za orientacijo pa tudi opremo za prvo pomoč in varstvo pri delu.

Ob poslovnih razstavljavcih se Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije predstavljajo s strokovnimi razstavami in posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno - družabnimi prireditvami.

Direktorat za obrambne zadeve Maribor izvaja na sejmu seznanitev 2.000-ih obveznikov z dolžnostmi in pravicami po zakonu o vojaški dolžnost ter o možnosti prostovoljnega vključevanja v Slovensko vojsko. Pripadniki Slovenske vojske so jim predstavili opremo, znanja in vojaške poklice, v katere se lahko vključijo.

Dinamični prikaz vaje PGD Gornja Radgona

Slovenska vojska je pripravila vožnjo z vojaškimi vozili (SVARUN, VALUK, HUMMER, KOBRA), dinamično predstavitev enot SV 74. PEHP in enot SV, statične predstavitve enot in poklicev v SV, nastop Orkestra Slovenske vojske, kuhanje vojaškega obroka, predstavitev z drobnimi rekviziti ter dinamični prikaz vaje PGD Gornja Radgona, kjer je vojska sodelovala s helikopterjem za gašenje požara.

Praktični policijski postopki in samoobramba

Policija je ogled postavila vozila in opremo različnih enot: prometne policije, mejne policije, posebne policijske enote, specialne enote, letalske enote, predstavili so se policisti konjeniki in vodniki službenih psov, zgodovina milice in policije itd. Obiskovalci so lahko preverili svoje spretnosti na simulatorju vožnje motornega kolesa, opravili alkotest in preizkusili očala za simulacijo stanja alkoholiziranosti.

Pri kriminalističnem tehniku so lahko preverili, kako policisti odkrivajo sledi kaznivega dejanja, v otroškem kotičku pa je potekala likovna delavnica, otroci so se lahko preizkusili na mini prometnem poligonu ter slikali s »policistko« Piko.

Potekalo je tudi več prikazov praktičnega policijskega postopka in samoobrambe, svetovanje glede zaposlovanja v policiji ter informacije o pogojih za prijavo na razpise za: kandidate za policiste, policiste nadzornike državne meje in pomožne policiste

Policisti so prikazali tudi prijetje nevarnega storilca kaznivega dejanja ter predstavili delo vodnikov službenih psov in njihovih štirinožnih pomočnikov.

Lutkovna predstava za otroke

Uprava RS za zaščito in reševanje je predstavila dejavnosti Uprave RS za zaščito in reševanje, Civilne zaščite ter drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč. Predstavila je opremo enot in služb CZ ter drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč, otroci pa so si lahko ogledali lutkovno predstavo »Pikec Ježek in Gasilko Jež« v izvedbi lutkovnega gledališča FRU-FRU.

Foto: Jure Zauneker



Več v Gospodarstvo