Naskov dvorec pokal po šivih

Uvodno projekcijo letnega kina Udarnik na prostem si je ogledalo okrog 200 ljubiteljev filma

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. avgust 2010 ob 14:28
Naskov dvorec pokal po šivih

Naskov dvorec pokal po šivih

Naskov dvorec je sinoči pokal po šivih. Do zadnjega kotička so ga zapolnili ljubitelji filma, ki so obiskali uvodni večer letnega kina Udarnik na prostem in si prišli ogledati odlično nemško komedijo Kuhinja z dušo. Prijetno vzdušje na dvorišču prenovljenega dvorca in očitno velika želja po kakovostni filmski izkušnji pod odprtim nočnim nebom sta v mestno jedro privabila okrog 200 obiskovalcev, ki so vrnitev letnega kina v mesto pozdravili z bučnim aplavzom in številnimi pohvalami.

Uvod v desetdnevno filmsko dogajanje na prostem, ki se nadaljuje že danes ob 21. uri z Antikristom, je privabil vse generacije ljubiteljev filmov, ki so zasedli vsak še najmanjši prostorček pred filmskim platnom. Ker so bili vsi stoli zasedeni že petnajst minut pred pričetkom,  so se nekateri usedli kar na tla, drugi na stopnišče, tretji pa so se filmskim užitkom predali za šankom ob kozarcu hladnega piva ali okusne žlahtne kapljice.

»Mariborčani so si očitno res močno želeli letnega kina, ki ga v mestnem jedru ni že pet let. Pričakovali smo dober obisk, nikakor pa ne takšnega navala. Najbolj me veseli, da v mestu še vedno obstaja močna želja po kakovostnih filmih. Tudi v nadaljevanju vas čaka zanimiv program, zato še enkrat vse lepo vabim, da prihajajoče večere preživite v Naskovem dvorcu ob dobrih filmih in v prijetnem ambientu,« je bil nad uspešnim začetkom navdušen tudi programski direktor Zavoda Udarnik in vodja projekta letnega kina Rene Puhar.

Nadaljevanje programa bo danes zvečer od 21. ure naprej udarno in mračno, saj se bomo z danskim filmskim mojstrom Larsom von Trierom podali na potovanje v temačni svet človeške psihe. Njegova najnovejša stvaritev Antikrist je že pred uradnim izidom dvignila veliko prahu, saj je režiser moral prekiniti snemanje zaradi težav z depresijo in vsekakor je tudi v filmu razvidno psihološko stanje Danca. Estetsko dovršeno nasilje, podprto s presunljivo Händlovo opero Rinaldo, in grozljivo brutalna simboličnost, ki se naslanja na Freuda, Lacana in čarovništvo, v gledalcu zbudi nepozabno izkušnjo groze in tesnobe.

Jutrišnje večerne ure pa bo pod nočnim nebom krajšal britanski filmski potret sodobne mladine Razmetane postelje, ki je nastal pod taktirko obetajočega Argentinca Alexisa dos Santosa. Zgodbi mladega Axla, ki išče svoje korenine in preteklost, ter Vere, ki želi slednjo zaradi zlomljenega srca predvsem pozabiti, se zlijeta v presunljiv ljubezenski zdaj, ki se nikakor ne more iztrgati iz vsakdanjosti modernega, multikulturnega Londona. Film je prejel nominacijo za glavno nagrado žirije lanskega festivala v Sundancu in bil uvrščen na redni program vrste odmevnih festivalov po svetu.

Prodaja vstopnic se bo vsak večer na vhodu v Naskov dvorec pričela ob 19.30. Rezervacije sprejemamo na elektronski naslov zavod.udarnik@gmail.com in prosimo, da jih pri blagajni uveljavite najkasneje pol ure pred predstavo.


Več v Glasba in film