Moravske Toplice gostijo 24. slikarsko kolonijo Primož Trubar

Že tradicionalna slikarska kolonija Primož Trubar Moravske Toplice poteka med 23. in 30. septembrom

Prlekija-on.net, petek, 28. september 2018 ob 10:39
24. slikarska kolonija Primož Trubar

24. slikarska kolonija Primož Trubar

Ta konec tedna, v nedeljo 30. septembra, se bo v Moravskih Toplicah končala osemdnevna, 24. tradicionalna mednarodna slikarska kolonija Primož Trubar. Organizatorji vsakoletne kolonije so Slovensko protestantsko društvo (SPD) Primož Trubar, občina Moravske Toplice in Evangeličanska cerkev v Republiki Sloveniji. Od samega začetka slikarske kolonije in tudi letos je vodja kolonije Nikolaj Beer, akademski slikar, ki je tudi častni občan Občine Moravske Toplice. Na letošnji koloniji sodelujejo sami vrhunski akademski slikarji, ki so se kolonije udeležili že v preteklih letih: Igor Banfi, Ana Cajnko, Matej Čepin, Herman Gvardjančič, Rado Jerič, Keiko Miyazaki in Tone Seifert.

Letošnja kolonija poteka ob spominu na letos umrlega podpredsednika SPD Primož Trubar in predsednika njene podružnice v Murski Soboti, Gezo Farkaša, ki je bil gonilna sila slikarske kolonije in za njim že zeva velika praznina. Na posebnem srečanju v Moravskih Toplicah so se mu vsi navzoči tudi poklonili z minuto molka.

Druženja z umetniki se je med drugim udeležil župan Občine Moravske Toplice, Alojz Glavač, ki je poudaril, da je likovna kolonija zelo pomembna za tukajšnje okolje in se umetnikom ter gostitelju, Evangeličanski cerkveni občini Moravske Toplice, zahvalil.

Častni škof Geza Erniša je povedal, da je namen kolonije po umetniški plati med drugim tudi nameniti pozornost in spoštovanje protestantskim vrednotam, ki so jih v slovensko genezo vtkali slovenski protestanti. Slikarji v času kolonije sicer bivajo v Hotelu Vivat ter v prostorih Evangeličanske cerkvene občine Moravske Toplice, kjer tudi ustvarjajo.



Več v Kultura in izobraževanje