Pomurski veterani in člani domoljubnih organizacij na proslavi 50-letnice ustanovitve TO

Dogodek bo zanesljivo še okrepil polemike o nastanku slovenske države in njene vojske

Branko Košti, četrtek, 11. oktober 2018 ob 18:44
Proslava ob 50-letnici ustanovitve TO

Proslava ob 50-letnici ustanovitve TO

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, se je v sredo, 10. oktobra, v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenija, odvila proslava ob 50-letnici ustanovitve teritorialne obrambe (TO).

Dogodek je že pred svojo realizacijo sprožil številne, seveda predvsem politične, polemike o nastanku slovenske države in njene vojske. Po izvedbi proslave se bodo le-te verjetno samo še okrepile, za kar sta svojima, diametralno nasprotnima razlagama, prispevala predsednik ZVVS Ladislav Lipič in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Slednji je povedal, da je »po slovenski vojski prvič zadišalo pred 28. leti. Šele po prelomnih spremembah teritorialne obrambe v začetku 90. let se je začela vzpostavljati vojaška sila nove države« in dodal, da Slovenska vojska ni naslednica TO, kot je bila ustanovljena pred 50. leti, ter poudaril, da različni pogledi na zaznamovanje obletnice TO niso razlog za poglabljanje polemik o nastanku slovenske države in njene vojske.

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič je v nastopu zavrnil trditve posameznikov o dveh teritorialnih obrambah in jih označil za žalitev vseh, ki so prispevali k obrambi Slovenije. »Nam, spoštovani, ni bilo treba pisati pristopnih izjav za prehod iz ene teritorialne obrambe v drugo«, je med drugim izpostavil.

Proslave na gospadarskem razstavišču so se udeležili tudi člani veteranskih in domoljubnih organizacij iz Pomurja s svojimi bojnimi zastavami in prapori.



Več v Kultura in izobraževanje