Rožnati oktober – Svetovni mesec boja proti raku dojk

Center za krepitev zdravja Gornja Radgona s številnimi aktivnostmi za preprečitev raka dojk

Prlekija-on.net, petek, 12. oktober 2018 ob 08:29
ZD Gornja Radgona

ZD Gornja Radgona

Rožnati oktober je svetovni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Kot pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je namen rožnatega oktobra osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.

In podobno kot marsikje po državi, bodo na to temo v mesecu oktobru v sklopu Centra za krepitev zdravja (CKZ) Gornja Radgona, potekale aktivnosti, s katerimi želijo povečati ozaveščenost o raku dojk. Ženske imajo namreč pomembno vlogo v naši družbi, zato ima osveščanje o zdravem načinu življenja, preventiva in zgodnje odkrivanje morebitnih sprememb bistven pomen.

Najpomembnejšo vlogo pri odkrivanju raka dojk ima vsaka ženska sama, zato se priporoča pravilno in redno samopregledovanje dojk. "V Zdravstvenem domu Gornja Radgona, bomo pripravili nekaj dogodkov - stojnic z modeli dojk, ki imajo rakaste spremembe in ozaveščali ženske kako pomembno je samopregledovanje. Dogodke bi radi izvedli v vseh štirih občinah, ki jih pokriva naš CKZ. Dogajanje traja približno tri ure, po potrebi pa tudi dlje časa", nam je povedla Slavica Mencinger, dipl.med. sestra, vodja CKZ ZD Gornja Radgona.

Dodala je, da bo dogodek v Gornji Radgoni že ta petek, 12.10.2018 od 9.00 ure naprej, in sicer na mestni tržnici. V petek, 19.10.2018, med 9.00 in 11.00 uro bodo imeli preventivno akcijo pred prodajalno Mercator, ter med 12.00 in 14.30 uro, v avli Občine Radenci. Vmes bodo pripravili dogajanje tudi v občini Sv. Jurij ob Ščavnici.



Več v Kultura in izobraževanje