Letos je modra kavčina dala zdravo in obilno letino

Dvanajstič so potrgali Johanezovo trto v Cerkvenjaku

Prlekija-on.net, četrtek, 18. oktober 2018 ob 13:30
12. trgatev Johanezove trte

12. trgatev Johanezove trte

Ob gasilskem domu v Cerkvenjaku, kjer je bila že pred leti posajena potomka 400-letne modre kavčine z Lenta v Mariboru, je minulo nedeljo potekala 12. trgatev Johanezove trte. Na prireditvi, ki sta jo pripravili občina Cerkvenjak in Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak, se je zbralo veliko obiskovalcev od blizu in daleč. Med njimi so bili tudi številni gostje: vinski vitezi Slovenskega in Evropskega reda, vinski kraljici iz Cerkvenjaka in Ptuja ipd.

Prireditev, ki jo je vodila Darinka Čobec, je s svojim nastopom, na katerem je zapel nekaj vinskih pesmi, popestril pevski zbor KD Cerkvenjak, ki ga vodi Anita Grajfoner Petrič, ter mlada harmonikarja Anej Hojnik in Lukas Kocmut. Udeležence trgatve je pozdravil župan občine Cerkvenjak in gospodar trte Marjan Žmavc, ki je spregovoril o pomenu prireditve, katera vsako leto k Johanezovi trti ob prireditvah rezi trte, postavitvi klopotca in trgatvi privabi veliko obiskovalcev. Pohvalil je viničarja Damjana Breznika, sicer vinskega viteza, ki dobro skrbi za trto, saj je bilo grozdje kljub pozni trgatvi zdravo. Obiskovalce in goste sta pozdravila tudi predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Franci Zorko in društvena vinska kraljica Monika Majer. Preden so se trgači grozdja podali na trganje grozdja, so organizatorji zaslužnim zato, da ima Cerkvenjak potomko 400-letne trte iz Maribora ter njeno promocijo, podelili protokolarno vino, ki so ga izšolali iz lanskega mošta Johanezove trte.

Sama trgatev se je sicer začela ob igranju na harmoniko muzikanta Stanka Ilješa iz Radencev. Prvi grozd je, kakor po navadi, utrgal viničar Damjan Breznik, nato vinska kraljica Monika Majer in predsednik društva Franci Zorko. Nabrano grozdje je nabiral pütar, ki je tudi kletar za vino Johanezove trte. Že med trgatvijo je profesor Jože Pučko izmeril vsebnost sladkorja, ki je dejal, da je letošnji mošt izredno sladek. Prireditev so zaključili z druženjem in pogostitvijo, za kar so poskrbele članice DKŽ Cerkvenjak in člani društva vinogradnikov.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Družabno