Most, katerega so hodili gledat trije župani, končno predan namenu

Vaščani Sitarovcev in okoliških vasi se veselijo obnovljenega mostu

Branko Košti, sobota, 20. oktober 2018 ob 12:59
Odprtje mostu v Sitarovcih

Odprtje mostu v Sitarovcih

Vaščani Sitarovcev, vasi s samo osmimi hišnimi številkami, v Krajevni skupnosti Radoslavci in tudi številni prebivalci okoliških vasi, so se v petek, 19. oktobra, zbrali ob obnovljenem mostu čez potok Turja. Po več kot dvajsetih letih so končno dočakali odprtje mostu, katerega so, kot je bilo slišati, »hodili gledat trije župani«, točneje dva župana in ena županja. Ob koncu, ko je bilo že vse pripravljeno za odprtje v sklopu praznovanja praznika KS Radoslavci, jim je zagodla še narava, saj so septembrski nalivi močno spodkopali krilo mostu, zato je bila potrebna sanacija, ki je prvotno vrednost obnove, nekaj manj kot 20 tisoč evrov, povišala še za skoraj 2 tisoč evrov. Dela je izvedlo podjetje Nograd Lotmerk d.o.o., ki je v sklopu predvidenih del prenovilo nosilne stene mostu in samo ploščo, krila mostu pa niso bila predmet obnove, saj so bila v dobrem stanju.

Zbrane domačine in goste, med katerimi so bili tudi častni občan občine Ljutomer dr. Miran Puconja, predsednika KS Mala Nedelja Viljem Vajda in KS Ljutomer Cveto Melin, sta nagovorila predsednik KS Radoslavci Janez Rudolf in županja Olga Karba, ki sta, skupaj z mladim Jakobom Kosijem, najbližjim sosedom mostu, s prerezom traku most predala namenu, nakar je most blagoslovil farni župnik Srečko Fras.

Trdnost pomembne pridobitve so najprej simbolično preizkusili najmlajši s posebnimi vozili, katera so nas, starejše, spomnila na otroštvo, saj so bila »kolesa« iz sončnic naša priljubljena igrača. Za njimi so most preizkusili starodobniki iz društva Janez Puch Ljutomer.

Otvoritveno slovesnost, katero je vodila mlada Neja Horvatič, je z recitacijo popestrila Aneja Meznarič, na harmoniko zaigrala Eva Zmazek, obe učenki OŠ Mala Nedelja, zapele so ljudske pevke Soside, s svojo šaljivo pesmijo, seveda o mostu, je navzoče nasmejala domačinka Milica Zmazek.

Težko pričakovana otvoritev mostu se je zaključila s prijetnim druženjem ob bogato obloženih mizah, za kar so poskrbeli domačini.



Več v Gospodarstvo