Robert je z nastopom na SP uresničil svoje sanje

Listina občine Gornja Radgona mednarodnemu nogometnemu sodniku Robertu Vukanu

Prlekija-on.net, torek, 23. oktober 2018 ob 10:06
Listino je prevzela soproga Karmen Zorko Vukan

Listino je prevzela soproga Karmen Zorko Vukan

V okviru praznovanja 23. občinskega praznika Gornje Radgone, ko so podeljevali tudi priznanja in nagrade zaslužnim posameznikom in organizacijam, je Listina občine Gornja Radgona pripadla tudi mednarodnemu nogometnemu sodniku Robertu Vukanu, ki je ime mesta ponesel po vsem svetu, med drugim tudi na letošnjem Svetovnem prvenstvu v Rusiji. S tem se je radgonska občina vsaj malo oddolžila odličnemu stranskemu sodniku, ki skupaj z Damirjem Skomino iz Kopra in Juretom Praprotnikom iz Ljubljane, sodi med najboljše sodniške trojke na svetu. Ker je Robert bil odsoten tudi v času radgonske slovesnosti, zaradi sojenja tekme Lige prvakov, med nemškim TSG Hoffenheimom in angleškim Manchester Cityjem, sta župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko in predsednik Komisije za priznanja, pohvale in nagrade občine Gornja Radgona, listino izročila njegovi soprogi Karmen Zorko Vukan.

V obrazložitvi za omenjeno občinsko priznanje so med drugim zapisali, da se Robert Vukan z nogometom ukvarja že od malih nog. Kot mladinec je bil član soboške Mure v času, ko so postali državni prvaki. Žoga in igrišče sta mu rdeča nit skozi življenje. Športu in sojenju je predan in brez tega si skoraj življenja ne more predstavljati. Robert se s sojenjem ukvarja že skoraj četrt stoletja, natančneje 24 let in je član Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Murska Sobota, kjer so nanj ponosni. Leta 2010 je postal sodnik v 1. Slovenski nogometni ligi. Od takrat naprej je njegova sodniška pot strmo naraščala in leta 2012 je že postal pomočnik sodnika Mednarodne nogometne zveze (FIFA). Menda je prvi nogometni sodnik s skrajnega severovzhoda Slovenije, ki je kadarkoli sodil uradne mednarodne tekme, gotovo pa bo ostal zapisan v zgodovino, da je skupaj s kolegi uradno nastopil na Evropskem prvenstvu (na zadnjem EP v Franciji so sodili kar štiri tekme, op.p.), Pokalu konfederacij v Rusiji in celo Svetovnem prvenstvu prav tako v Rusiji, kar se pred tem nikoli ni zgodilo, da bi takšna čast doletela katero izmed slovenskih sodniških trojk. 

Kot rečeno, prvič v zgodovini Slovenije so po odločitvi sodniškega odbora Mednarodne nogometne zveze FIFE, na svetovnem nogometnem prvenstvu v članski kategoriji v Rusiji, sodili slovenski sodniki. To so bili: Koprčan Damir Skomina, Jure Praprotnik iz Ljubljane ter Robert Vukan iz Gornje Radgone. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji so delili pravico na treh tekmah, kar je bilo zasluženo, saj so odlična sodniška ekipa. Lahko bi sodili še več, če ne bi v končnici bilo sosedov Hrvatov, kar je očitno "oškodovalo" slovensko in srbsko sodniško trojko. Ne glede na to, je Robert Vukan s tem očitno izpolnil svoje otroške sanje, kar gotovo ni mačji kašelj. »Ko sem začel nogometno pot in nato sodniško, smo vsi mladi imeli svoje sanje. Recimo, da so te sanje z udeležbo na svetovnem prvenstvu v Rusiji več kot uresničene,« je ob imenovanju za sodnika za SP skromno pristavil Vukan.

V svoji karieri je Vukan sodil na več kot 30 tekmah Lige Evropa (med drugim tudi finale med Manchester Unitedom in Ajaxom) in Lige prvakov. Sodil je najboljšim ekipam na svetu in zmeraj opravil delo z odliko. Vsako leto se udeleži različnih seminarjev in testiranj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije (ZNSS), Združenje evropskih nogometnih zvez - UEFE in Mednarodne nogometne zveze - FIFE. Vse to pa zahteva veliko truda in rednega vzdrževanja kondicije. Zato ne preseneča, da ga obiskovalci TŠC Trate v Gornji Radgoni, kjer domuje tudi domači nogometni tretjeligaš, pogosto videvajo trenirati za več ur. Diplomirani ekonomist Robert Vukan je sicer zaposlen v podjetju Arcont IP d.o.o. v Gornji Radgoni, kot vodja prodaje, kjer prav tako kot na igrišču - vestno in odgovorno opravlja svoje delo. Ker pa veliko potuje zaradi sojenja, mora pogosto koristiti dopust, kar se je zgodilo tudi letos poleti, ko je sodil na SP v Rusiji. Še sreča, da ima razumevajočega direktorja podjetja, po drugi strani pa je njegovo potovanje in spoznavanje pomembnih ljudi v svetu, lahko zelo koristno tudi za njegovo poklicno delo vodje prodaje...



Več v Šport