Za uvod v ormoško Martinovanje izbrali Naj špricar in mlado vino letnika 2018

Naj špricar potrošniške komisije je vino Vinogradništva Gorjak, zvrst suho 2017, Naj špricar strokovne komisije je vino Puklavec Family Wines d.o.o., Ljutomerčan, polsuho 2017, mlado vino pa Puklavec Family Wines d.o.o., Muškat Ottonel, polsladko

Prlekija-on.net, sreda, 24. oktober 2018 ob 12:59
Naj špricar in Turnir mladega vina 2018

Naj špricar in Turnir mladega vina 2018

V soboto, 20. oktobra, je v Gradu Ormož, v organizaciji Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Občine Ormož, potekala uvertura v vsakoletno Martinovanje v Ormožu, ki je eno največjih in predvsem programsko najbolj bogatih Martinovanj v Sloveniji. Izbrali so Naj špricar 2018 in pripravili Turnir mladega vina letnika 2018.

Da špricar vino ni tabu tema, ampak tržna niša, so pred desetimi leti opozorili avstrijski štajerski vinogradniki. V časih, ko se registrirana potrošnja vina zmanjšuje tako v EU, kakor tudi v Sloveniji, je renesansa dobrega starega špricarja, ki je bila pijača štajerske baby boom generacije dobrodošla, še zlasti ker je to ena od redkih možnosti, da se lahko vino pojavi v funkciji osvežilne pijače z nizko stopnjo alkohola. Ta tržna niša je bila predolgo zapostavljena, saj gre za tradicionalen način uživanja vina - je prijetna in zdravju koristna osvežitev ob delu in druženju. Zanikanje tega pomeni, da ne cenimo tega kar imamo in kar smo!

Izpostaviti in poudariti pomen vina ter pomen vinogradništva za naše kraje

Seveda pa je za uspeh na tem področju potrebna kakovost in primerna promocija. Gradijo zgodbo odličnega vina v najbolj razširjenem segmentu kakovostnih vin z zaščitenim poreklom, to kar na Štajerskem pridelujemo res z odliko. Največkrat so to zvrsti (lahko pa tudi sorte kot so laški rizling, šipon, zeleni silvanec..), sestavljene po občutku in v skladu s tradicijo okoliša in pogledom vinarja.

Vsekakor so to izvrstna vina, čeprav ne posegajo po velikih medaljah in svetovni slavi. Imajo svoje vsakodnevno poslanstvo, ko nam delajo družbo ob hrani, delu ali kar tako. Po nedavni raziskavi je to še vedno vino, ki je največkrat tako na domačih mizah kot tudi v gostinskih lokalih.

S tem ocenjevanjem izpostavljajo in poudarjajo pomen vina, pomen vinogradništva za naše kraje in tudi napovedujejo Martinovanje.

»Naj špricar« morda ni velika zgodba, a je eden izmed pomembnih kamenčkov v mozaiku štajerske odličnosti, ki se izpričuje vsepovsod, doma in v svetu. Imamo velika vina, imamo tudi bogate arhivske kleti, imamo področje, kjer so doma odlični predikati, a je pomembno tudi to, da promoviramo vina, ki so za vsak dan, za vse ljudi in za vse dni v letu. S tem hkrati opozarjamo na kulturo uživanja vina, kjer je manj več in kjer šteje kakovost.

Ocenjevala strokovna in potrošniška komisija

Letos so se organizatorjem na ocenjevanju pridružili strokovnjaki, ki jih morda ne bi pričakovali v taki družbi (špricarja), a tudi to kaže, da jim gre za skupne cilje. Imeli pa so tudi potrošniško komisijo, kateri so se pridružili tudi zastopnike študentov. Želijo, da bi mladi, še posebno v tradicionalno vinorodnih krajih, postali bolj zavezani kulturi uživanja vina kot nekih drugih pijač in mešanic. Vino je še vedno najbolj zdrava pijača, resda poseduje delež alkohola, vendar ob tisoč in več sestavinah, ki jih vsebuje, predstavlja esenco dobrega.

Ocenjevanje bi lahko imenovali, kar majhno štajersko prvenstvo, pa tudi sosedi, priznani hrvaški vinarji niso manjkali. Ocenjevanja so se udeležila tudi največje štajerske vinarske hiše, pa tudi manjši, a kljub temu veliki in renomirani vinarji, ki so prisotni v gostinski ponudbi širom po Sloveniji.

Za razliko od ocenjevanja špricar vin, je Turnir mladega vina bolj kot napovednik letnika - gre za to, da vidijo, s čim nam bo postregel letnik 2018 in kje si lahko obetamo presežke. Mlada vina je zelo težko ocenjevati v tem času - bolj kot ocenjevanje je "revija mladosti" oz. "letnik se predstavi".

Predsednica ocenjevalne komisije je bila Lidija Ruška, strokovno komisijo so sestavljali Franc BezjakFranc BrodnjakMarjan ČižmešijaRobert GorjakMitja HergaCvetka Saklešek in Klavdija Špur, potrošniško komisijo pa Nina BlagovičRobert HorvatIgor LeskovarStanislav KaučičPeter KiričMarjan Magdič in Franček Puklavec.

Naj špricar potrošniške komisije 2018 je vino Vinogradništva Gorjak, Andrej Gorjak, Stanovno, zvrst suho, 2017, Naj špricar strokovne komisije 2018 je vino Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož, Ljutomerčan, polsuho 2017, zmagovalec turnirja mladega vina 2018 pa je Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož, Muškat Ottonel, polsladko.

Spodaj objavljamo vse rezultate.



Več v Družabno