Člani TKD Babinci so se udeležili festivala Slovenija v Slavoniji

Udeležili so se festivala na Hrvaškem v mestu Vinkovci

Prlekija-on.net, petek, 26. oktober 2018 ob 21:51
TKD Babinci v Slavoniji

TKD Babinci v Slavoniji

Člani TKD Babinci, v katerem deluje tudi folklorna skupina in pevci Pšenični klas, smo se udeležili festivala na Hrvaškem v mestu Vinkovci. V sklopu festivala pod imenom Slovenija v Slavoniji, smo bili člani omenjenega društva prisrčno sprejeti, videli pa smo tudi marsikatero slavonsko znamenitost, katero je lepo opisala vodička Inga.

Najprej smo se ustavili v mestu Djakovo, si ogledali mogočno katedralo Svetega Petra, ter ogled mestnega jedra. Sledila je vožnja do Vinkovcev, ogled arheološkega muzeja, ter nastanitev v hotelu Admiral. Zvečer so nas organizatorji povabili skupaj z ostalimi skupinami v nočni klub Marabu, kjer sta nas nagovorila župan mesta Vinkovci in vodja Festivala Slovenija v Slavoniji.

Naslednji dan je sledil ogled znamenitega Vukovarja, najbolj znan iz časov srbske vojaške agresije leta 1991. Leži ob reki Vuki in Donavi, kjer je tudi rečno pristanišče. Veliko o grozotah v takratnem obleganju mesta, smo slišali v vojaškem muzeju, obiskali pa smo tudi vukovarsko pokopališče, Ovčaro in Vodotoranj. Sledil je ogled mesta Ilok z bogato kulturno dediščino, ter staro vinsko klet iz 15 stoletja. Ustavili smo se še na vukovarskem letališču, kjer nas je izkušeni pilot Velimir Molnar z letalom vozil na ogled mesta in okolice iz »ptičje perspektive«.

V nedeljo je potekala povorka po mestu Vinkovci z vsemi sodelujočimi skupinami in predstavitev skupin s kulturnim programom. Ob glavnem prizorišču, so člani TKD Babinci na stojnicah predstavili dobrote, vino in domači sok iz Prlekije.

V znamenju prijetnega druženja, petja, plesa, domače glasbe in tamkajšnje kulinarike, smo se ob zaključku festivalskega programa v popoldanskih urah odpravili proti Sloveniji. V ta namen gre s strani članov TKD Babinci velika zahvala občini Ljutomer, prav tako pa tudi vsem donatorjem, ki so nam bili v pomoč pri realizaciji festivala Slovenija v Slavoniji.

Danilo Ivančič



Več v Kultura in izobraževanje