Lovil je ščuko, na suho pa potegnil tolstolobika velikana

Po 55 letih aktivnega ribolova je Vlado Kapun ujel največjo trofejo

Prlekija-on.net, torek, 6. november 2018 ob 08:40
Vlado Kapun in tolstolobik velikan

Vlado Kapun in tolstolobik velikan

Lepo novembrsko vreme, ko vsaj ko gre za skrajni severovzhod države, ni niti poštenega dežja, da o snegu sploh ne govorimo, se na obrežjih rek, jezer, gramoznic in drugih ribnikov, še vedno "zadržujejo" tudi strastni ribiči. In čeprav je "uradna" sezona ribolova že zdavnaj zaključena, saj zlasti trofejne velike ribe počivajo, se tudi sedaj najde kakšna velikanka, ki se ujeme na trnek, ali pa jo slednji zahakla. In prav to se je zgodilo tudi enemu, po stažu enemu najstarejših ribičev na območju Gornje Radgone, Vladu Kapunu iz Apač, ki poleg v reki Muri, ribari tudi po nekaterih drugih ribnikih v Pomurju in Slovenskih goricah. Na ribniku RD Radgona - TE Gornja Radgona, v Podgradu pri Gornji Radgoni, je namreč imel novembrsko namakanje, ki se je končalo srečno. Sam je namreč blinkaril in želel ujeti kakšno ščuko, a je za repno plavut zajel tolstolobika, ki ga je potegnil na suho.

Skupaj s predsednikom radgonske temeljne enote RD Radgona, Ivanom Bolčino, ki je bil pristnen na ribniku, sta ga izmerila in je bil dolg 120 centimetrov, tehtal pa je nekaj gramov manj kot 30 kilogramov, kar je, ko gre za težo največja trofeja Vlada Kapuna. Kot nam je sam povedal je v minulih 55 letih odkar je aktiven ribič, ujel kar nekaj velikih ali kot nekateri pravijo, trofejnih rib, a je sedanji tolstolobik najtežji. Iz preteklosti se posebej rad spominja soma (24,5 kg), ščuke (10 kg), amurja (19,5 kg), sulca (95 cm) iz Mure..., poslej pa se bo vedno spomnil tudi tolstolobika iz Podgrada, katerega je po tehtanju, enako kot vse trofeje doslej, spustili nazaj v ribnik. Ob tem nam je Kapun povedal, da mu je oče, kot sedemletnemu kratkohlačniku z ljutomerskega konca, kupil prvo ribičko palico in od takrat, torej polnih 55 let je aktiven ribič in član Ribiške zveze Slovenije. Najprej je dolga leta bil član RD Ljutomer, nato od leta 1987 pa RD Radgona. Vlado je sicer vesel, da ima že nekaj časa svojega naslednika, 12-letnega vnuka Eneja Kapuna, ki že nekaj let dosega odlične rezultate na pomurskih in državnih tekmovanjih mladih ribičev. V veliko podporo mu je dedek, ki je vseskozi zraven.

Tolstolobik je mimogrede sladkovodna riba iz rodu krapov, ki je v Evropo in druge dele sveta prenesena iz Kitajske in vzhodne Rusije. Omenjena riba, ki je večinoma na dnu ribnikov, v mulju uničuje alge in je zaradi tega koristen, saj "pomaga" pri proizvodnji kisika za ostale ribe. Čeprav ima okusno meso, mnogi tolstolobike, zaradi domnevne "zamuljenosti", ne koristijo za prehrano.



Več v Narava