Daniella Kosi je postala jubilejna Vinska kraljica DV Mala Nedelja Martina X

Enaindvajsetletna študentka vinogradništva in vinarstva prihaja iz znane vinogradniške družine, ki obdeluje vinograde v Moravcih

Branko Košti, torek, 20. november 2018 ob 10:43
Kronanje Vinske kraljice DV Mala Nedelja

Kronanje Vinske kraljice DV Mala Nedelja

V dvajsetem letu delovanja, so v Društvu vinogradnikov Mala Nedelja okronali 10. Vinsko kraljico društva Martino X. Čast in odgovornost nošenja lente in krone v naslednjih dveh letih, je prevzela 21-letna študentka vinogradništva in vinarstva na mariborski Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Daniella Kosi iz Ženika v občini Sv. Jurij ob Ščavnici. Slovesnost kronanja Martine X, se je odvila v okviru vsakoletnega martinovanja, katerega malonedeljski vinogradniki tradicionalno pripravljajo v hotelu Bioterme, zato so še pred pričetkom glavnega dogodka opravili blagoslov vina.

Jubilejno kronanje je bilo še posebej slovesno, saj mu je poleg množice vinogradnikov in ljubiteljev žlahtne kapljice in županje Občine Ljutomer mag. Olge Karba, prisostvovalo več kot dvajset aktualnih vinskih kraljic iz vseh slovenskih vinorodnih dežel. Seveda pa niso manjkale niti članice Kluba Martina - bivše vinske kraljice s področja Ljutomera.

Osrednji dogodek večera je z ganljivim nagovorom pričela odhajajoča Martine IX – Daše Horn, katera bo po dveletnem kraljevanju v društvu, kakor tudi na celotnem slovenskem vinskem dvoru, odtisnila poseben pečat. Nenazadnje to dokazuje množica njenih prijateljic, vinskih kraljic iz vse Slovenije, s katerimi je sodelovala pri promociji slovenskega vinogradništva, slovenskih, še posebno prleških vin ter propagiranju kulture pitja in so se ji prišle poklonit ob njenem sestopu z vinskega prestola.

Daša se jim je za plodno sodelovanje in prijateljstvo čustveno zahvalila. Zahvalila se je tudi društvu za pomoč pri opravljanju njenega poslanstva in še posebej, da ji je omogočilo izobraževanja, na katerih pridobljena znanja bo s pridom izkoristila v življenju, saj bo tudi njena nadaljnja kariera povezana z vinogradništvom in vinarstvom. Posebno zahvalo za nesebično pomoč in podporo je namenila tudi svoji družini.

Daniello Kosi, Martino X, je na prestol pospremil predsednik DV Nedelja Anton Žinko, kateri je deseti Vinski kraljici društva predal lento in jo okronal. Danielli je bilo vinogradništvo in vinarstvo, kot radi rečemo, položeno že v zibelko, saj prihaja iz znane vinogradniške družine Kosi v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, njihovi vinogradi pa se nahajajo v Moravcih. To je poudarila v svojem prvem nagovoru kot Martina X. Tudi ona svojo nadaljnjo življenjsko pot povezuje z grozdjem in vinom, saj se je po končani ekonomski šoli odločila za študij vinogradništva in vinarstva. Dosedanje in novo, s študijem pridobljeno znanje bo, kot je obljubila v nastopnem govoru, s pridom uporabljala pri opravljanju dolžnosti vinske kraljice Martine X.

Z že ustaljenim ritualom so novo vinsko kraljico v Klub Martina, sprejele nekdanje vinske kraljice z območja Ljutomera, čestitke pa je prejela tudi od vseh prisotnih aktualnih vinskih kraljic. Protokol kronanja se je zaključil s prvim plesom nove kraljice, ki sta ga odplesala s predsednikom Antonom Žinkom.



Več v Družabno