Na oder se vrača Toni Šafarić, nekoč zelo priljubljen v Prlekiji in Prekmurju

24. novembra 2018 bo na povabilo Denisa Poštraka po 15-ih letih ter ob 45-letnici glasbene kariere ponovno stopil na oder na koncertnem televizijskem snemanju »Moč glasbe nas združuje« v Lenartu

Prlekija-on.net, četrtek, 22. november 2018 ob 18:50
Toni Šafarić

Toni Šafarić

Toni (Antun) Šafarić, rojen 2. februarja 1958, prihaja iz naselja Novakovec v Medžimurju na Hrvaškem. Glasbeno kariero je začel graditi leta 1973, ko se je kot solist predstavil ter tudi zmagal na festivalu »Međimurske jesenske večeri« s pesmijo »Spavaj, cvijete moj«, ki jo v originalu izvaja Mahir Paloš. Nato je s skupino Talasi iz domače vasi začel nastopati po veselicah. Istega leta je šel v srednjo šolo v Ljubljano, kjer se je pridružil skupini Modri val iz Domžal ter leta 1976 skupini Karavan iz Kamnika. Po odsluženi 15-mesečni vojaški obveznosti v Karlovcu, se je leta 1979 vrnil domov v Medžimurje in se pridružil skupini Magnet iz Murske Sobote, kamor se je leta 1982 preselil z družino, saj so bile vaje, kot tudi koncerti vse pogostejši.

Leta 1986 se je odločil za solistično kariero in v tem obdobju so ga spremljale skupine Legija, Inspiracija, Avantura in druge. Leta 1988 je izdal prvo, najbolj uspešno kaseto »Pjevam ti, majko« (Helidon), 1989 »Duša ranjena« (Helidon) in 1990 »Zapjevajmo, prijatelji« (samozaložba). Pesmi iz teh treh kaset sta mu v večini napisala Brendi in Goran Šarac iz skupine Rendez-Vous. Leta 1992 je pri Croatia Records izšla kaseta »Pjevam ti pjesmu, majko« na kateri so pesmi iz kasete »Zapjevajmo, prijatelji« ter uspešnici »Pjevam ti pjesmu, majko« in »Znam, da me varaš«. Leta 1995 je izdal kaseto »Ljubi bližnjega svoga« (Orfej), za katero mu je pesmi napisal Đorđe Novković. Leta 2001 je v samozaložbi izdal še zadnjo kaseto »Kad pijetao zapjeva«. Na tej kaseti se nahaja pesem »Ostani još tu«, hrvaška verzija italijanske uspešnice »Sempre, Sempre«, ki jo v originalu izvajata Al Bano in Romina Power. Festivalov se ni udeleževal.

Med leti 1992 in 1998 je Toni živel na Ptuju, sedaj pa že dolga leta živi v Kotoribi na Hrvaškem. Najbolj priljubljen je bil v Prekmurju, na Štajerskem, Medžimurju in Zagorju. Njegove najbolj znane pesmi so »Znam, da me varaš«, »Pjevam ti pjesmu, majko«, »Nitko ne zna srce moje«, »Marija«, »Štefica«, »Ostani još tu«, »Hej, Međimurec« in »Čeznja za domovinom«. Pesem »Ti si moja jabuka« je poklonil hčerki Klaudiji, »Pjevam ti pjesmu, majko« mami, »Znam, da me varaš« pa je nastala tako, da je Toni Brendiju tožil o svoji takratni ljubezni in Brendi je ob poslušanju njegovih ljubezenskih težav vzel kitaro ter začel komponirati. Leta 1991 bi s takrat 11-letno hčerko Klaudijo moral posneti duet »Halo, halo, javi se«, vendar je bila preveč sramežljiva.

24. novembra 2018 bo na povabilo Denisa Poštraka po 15-ih letih ter ob 45-letnici glasbene kariere ponovno stopil na oder. Na koncertnem televizijskem snemanju »Moč glasbe nas združuje« v Lenartu, katerih poslanstvo je obujati oz. ohranjati glasbo starejšega datuma, bo odpel svoje največje uspešnice.

Diskografija

Kasete:
1988 - Pjevam ti, majko
1989 - Duša ranjena
1990 - Zapjevajmo, prijatelji
1992 - Pjevam ti pjesmu, majko
1995 - Ljubi bližnjega svoga
2001 - Kad pijetao zapjeva

Pesmi, ki niso bile izdane na nobenem vašem albumu (neizdane, festivalske, kompilacijske):
1996 - Cigani me hranili, cigani me branili
2000 - Božićna



Več v Družabno