Ali smo pridne, ali smo poredne?

Ali smo pridne ali smo poredne? Ali smo oboje hkrati? Se še spomnite tega reka, da pridne punce pridejo v nebesa, poredne pa povsod?

Svetlana Oletič, nedelja, 25. november 2018 ob 09:15
Svetlana Oletič

Svetlana Oletič

A se vam je že kdaj zgodilo, da ste mislili, da ste pametnejši od drugih, na koncu pa ste izpadli kot največji bedak? Meni se to dogaja neprestano. Sem že omenila, da rada zakompliciram svoje življenje do skrajnosti in ni mi nikoli dovolj. Nisem imela dovolj treh otrok, ker je več, kot svetovno povprečje, in imam jih zdaj pet, kar je definitivno preveč, ampak sem srečna, da jih imam. Nikoli mi ni bilo dovolj ene službe, vedno sem jih imela več, ali so to bile pogodbena ali priložnostna dela.

Pridna ali poredna?

Poleg dela učiteljice sem se profesionalno ukvarjala z odbojko, trenirala sem otroke v klubih ali po šolah, bila sem trenerka članskih ekip, večkrat sem prevajala, na sodišču v Ljutomeru sem opravljala delo sodnega tolmača in še bi lahko naštevala. Delala sem kot zavarovalna agentka in nagovarjala ljudi, da sklenejo življenjska in nezgodna zavarovanja. Tudi pospravljala sem v enem dobrem hotelu in delala celo v paru z vedeževalko taroka. Za nekatere gospe sem šivala krila in drugo. Zagotovo sem bila zelo pridna, ker sem vse to počela.

Priložnost mi ne uide. Ampak hitro naletim na pasti, ker sem dokaj neizkušena in naivna. Če sledim tej moji absurdni logiki, boljše je, da »skrivaš« svojo pamet in razgledanost pod masko neumnosti in nevednosti. Včasih je boljše, če si malce poreden ali neumen. Saj to ni tako težko, posebej če si blond...Tako se lahko dobro odrežeš pri policajih, a ne da? Ste že to preizkusile vendar...

Kaj imajo radi moški?

Zanimivo je, da so moški tako kot ženske, se bodo raje oženili s ta »pridnimi«, družijo pa se raje s »porednimi«. Ironično, ne da?

Moški imajo raje ženske, ki se smehljajo njihovim šalam in prikimavajo njihovim trditvam, ne pa, da se jim postavijo po robu. In zdaj smo spet pri večni temi - diskriminaciji žensk. Sem gledala eno humoristično oddajo, kje so govorili o plačah moških in žensk, in na vprašanje, zakaj imajo za isto opravljeno delo moški večjo plačo, so odgovorili: »Ker lahko.« Samo to. Kratko in jedrnato, prav po moško.

Saj včasih se s kakšnim moškim tudi zapletem v pameten razgovor, ampak to se hitro konča... Ne gre brez dovtipov in preusmeritve pogovora na lažje teme, ljubezen in seks. O tem se seveda ne govori odkrito, ampak s sinonimi, sopomenkami in tako dalje. Navajena sem že, da še vedno pri nekaterih moških vzbujam poželenje, pri nekaterih ženskah pa zavist, pomešano z ljubosumjem.

Šala je del resnice

V tej situaciji je boljše, da izpadeš neumen, ker potem se bodo nekateri bolje počutili na tvoj račun, češ, lepa je že, ampak tudi neumna hkrati. Se spomnim, kako smo se delili na ekipe pri odbojki. Trener je rekel, seveda za hec, na eno stran pametne, na drugo pa lepe. Seveda nisem mogla biti tiho in sem rekla: »Kam pa naj grem jaz, če sem oboje?«

To sem povedala vedno v šali, čeprav veste, kako pravijo, da je v šali tudi del resnice. Včasih namerno povem nekaj takšnega, da izzovem sumničave poglede in vlečenje kotičkov oči na stran. Saj nimam posebnega namena, samo zabava me potem reakcija drugih. Že dolgo časa se ne obremenjujem s tem, kaj mislijo o meni drugi, zato sem sproščena v družbi, po navadi povem, kaj mislim in ni me strah, da bom zaradi tega izpadla neumno. Sem že večkrat, pa kaj potem?

Kaj pa smo me? Ali smo poredne mame ali smo pridne? Ali smo oboje? Zanimivo, da v drugih jezikih ne obstaja točnega prevoda besede »priden« oziroma v angleščini lahko samo rečemo good , v ruščini pa sploh ne vem, kako bi to povedala. Za otroka govorijo, da je priden, se pravi »poslušen«, ubogljiv, nikoli pa te besede ne uporabljajo za odraslega moškega ali žensko. Ker to pomeni, da mora nekoga ubogati. Koga pa naj uboga zrela ženska? Samo sebe. Saj je to logično. Tudi se ne uporablja beseda »poredna« oziroma neubogljiva. Bilo bi nesmiselno, smešno in neumno.

Pridnost je slovenska značilnost

Na splošno, pridnost je tako čisto slovenska vrlina oziroma karakterna značilnost. Nekje sem prebrala, da so slovenski moški med najbolj »pridnimi« na svetu, kar se tiče pomoči pri vzgoji otrok. Hvala bogu oziroma hvala mojemu možu! Drugače ne bi mogla biti tri, štirikrat tedensko odsotna ob večerih doma. Tudi si ne bi mogla privoščiti ogleda filma ali šopinga s prijateljico.. Pa sem zaradi tega poredna? Da in ne.

V resnici sem zelo pridna, ker za svoje otroke in moža postorim vse, vedno sem vsem na voljo, ko me potrebujejo - tako sem navajena in tako sem bila vzgojena. Možu in otrokom bom pripravila kosilo in jim ga bom postregla tudi v primeru, če bom imela samo pol ure časa za to. Glava me boli le redko kdaj, če veste, kaj mislim s tem.... Mogoče so tudi zato ukrajinske ženske tako cenjene kot žene in marsikateri moški bi jih radi poročili. Izvrstno so se izkazale kot negovalke starejših v drugih državah po svetu. Poznam ogromno Ukrajink, ki so odšle v Italijo delat kot negovalke in so z njimi vsi zelo zadovoljni. Bolj kot z Romunkami ali s Hrvaticami. Ker pravijo, da so zelo delovne, ustrežljive in pridne. Spet je ta beseda.

Ali sem pridna, ali sem poredna?

Sama sem se po tolikih letih življenja v Sloveniji tudi malo razvadila in včasih kdaj pa kdaj rečem možu, naj si sam postreže kosilo. Ali si privoščim počitek sredi dneva...  Ampak za svojega moža še vedno hočem biti lepa, zanimiva, mogoče malo skrivnostna - to je tudi najbrž del vzgoje. Moja mama še je do sedemdesetega leta imela doma našminkane ustnice.

Mislim, da mi uspeva, ampak se moram za to vedno bolj potruditi. Ne glede na vse, mi je beseda »poredna« bolj všeč in vsake toliko časa si nekaj privoščim... Izlet v trgovino, nakup novih oblačil, pogovor s prijateljico ob kavici, ogled novega filma... Nazadnje sem prejokala polovico filma »Zvezda je rojena«. A veste, da na Japonskem lahko najameš nekoga, ki s teboj gleda film in ti pri tem briše solze? Ker je to svoje vrste terapija, katero potrebujejo vsi.

Se spomnite filma »Poredne mame«? Zanimivo, da se za moškega skoraj nikoli ne uporablja besedna zveza »poreden ata«, ker vsi vedo, da so takšni že v svojem bistvu. Kakšna poredna ne bi bila mama, nikoli ne bo pozabila na svojega otroka in ga pustila čakati v šoli ali na treningu... Moškim pa se to dogaja neprestano, ker se jim urnik otroških dejavnosti zdi sila zakompliciran in si ga skoraj nikoli ne zapomnijo, tudi po pol leta ne. Zapomnijo pa rezultate vseh ligaških nogometnih tekem. Pa ravno zato jih imamo radi. Da niso popolni. Zato ker se trudijo in vedno naredijo nekaj narobe... Spet sem zatekla k primerjavi med moškimi in ženskimi, ne morem si pomagati. Zdaj pa preidemo k bistvu. Kdor me dobro pozna, bi zagotovo rekel, da sem pridna, in to zelo, čeprav občasno dajem vtis, da sem poredna.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47