Aleksandra Pivec prevzela mesto predsedujoče v programskem svetu sejma AGRA

Dejan Židan, predsednik Državnega zbora RS, je predal predsedniško mesto v programskem svetu sejma ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

Prlekija-on.net, sobota, 1. december 2018 ob 09:11
Dejan Židan in Aleksandra Pivec

Dejan Židan in Aleksandra Pivec

V prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni je v petek, 30. novembra, potekala 1. seja programskega sveta 57. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2019. Na njej je mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora RS, predal predsedniško mesto v programskem svetu sejma AGRA dr. Aleksandri Pivec, ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

Na seji programskega sveta sejma AGRA so ob predstavnikih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sodelovali predstavniki vseh ključnih institucij, ki v Sloveniji skrbijo za razvoj kmetijstva in prehrane. Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je dejal, da je že od leta 1990 tradicija, da programski svet sejma AGRA vodi minister za kmetijstvo. Prvi je bil dr. Jože Osterc, drugi mag. Jože Protner, sledili so mu Ciril Smrkolj, mag. Franci But, dr. Milan Pogačnik, Marija Lukačič, Iztok Jarc, Franc Bogovič in v najdaljšem obdobju mag. Dejan Židan. Z novo ministrico dr. Aleksandro Pivec je nastopil čas, da prevzame tudi to mesto ona.

Mag. Dejan Židan je izrazil veselje nad povabilom, da se poslovi od te funkcije in seže v roko novi predsednici programskega sveta. Dejal je, da so sejem AGRA vsi ministri na nek način vzeli za svojega in mu je vsakdo tudi nekaj pomembnega dodal. Sam na sejem AGRA nikoli ni gledal zgolj kot le sejem: »Na to manifestacijo sem gledal kot na praznik, na vrhunsko vsakoletno srečanje pridelave in prehrane. Na sejmu AGRA drug drugega spodbujamo k boljšemu delu ter k večji samozavesti ob doseženih uspehih

Po imenovanju in soglasni potrditvi članov programskega sveta, da postane njegova predsednica, se je ministrica dr. Aleksandra Pivec zahvalila za zaupanje. Dejala je, da do sejma AGRA tudi sama goji poseben odnos, saj je nanj prihajala od malih nog. Danes pa ga vidi kot odlično priložnost za odgovore na številne izzive, pred katerimi se nahaja slovensko kmetijstvo: »S skupnimi močmi smo tem izzivom kos. Tako v promociji slovenske pridelave, predelave in hrane kot tudi pri vseh še mnogo resnejših in težjih vsebinah.« Poudarila je, da po nekaj mesecih dela na ministrstvu ugotavlja, da ji je mag. Dejan Židan pustil dobro dediščino. Za slovensko kmetijstvo se ne boji, ravno tako pa ji vlivajo zaupanje sodelujoči v programskem svetu sejma AGRA.

57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA bo v Gornji Radgoni potekal od 24. do 29. avgusta 2019. Njegovi najpomembnejši poudarki bodo na digitalnem in preciznem kmetijstvu, digitalizaciji v agroživilstvu, na mednarodnem gospodarskem sodelovanju, generacijski pomladitvi, hrani iz naše bližine, ekološkem kmetijstvu in krožnem gospodarstvu.



Več v Gospodarstvo