V Šalincih zalite cestne razpoke

Vzdrževalec je po večini zalil razpoke z bitumnom in dal izgledu ceste novo podobo in boljšo zaščito pred uničujočo zmrzaljo

Prlekija-on.net, četrtek, 13. december 2018 ob 08:381
Cesta v Šalincih

Cesta v Šalincih

Občinska cesta skozi Šalince, je bila po uničujočih posegih in preobremenitvah vozil in strojev za potrebe obnove železniške proge in podvoza »obnovljena« koncem leta 2015, po dolgotrajnih prepričevanjih, tudi na sami cesti. Mnenje krajanov in tudi poznavalcev se ni upoštevalo in izvedena je bila lepotna preplastitev ceste z neustreznim spodnjim ustrojem in verjetno asfaltom vprašljive kvalitete. Posledice so se pokazale že naslednje leto v obliki številnih razpok na novi prevleki. Zagotovila pred obnovo, da bo delo nadzorovano in vse pomanjkljivosti odpravljene, saj naj bi bila podana garancija izvajalca in še soglasje k uporabnemu dovoljenju železnice in podvoza naj bi bile zagotovilo, da bo cesta takšna, kot mora biti. Žal se vse do današnjih dni ni zgodilo nič.

Opozarjanja in dokumentiranja z nazornimi slikami niso obrodila sadov. Tako je morala razpokana cesta preživeti še dve zimi, prenašati obremenitve tovornih vozil, ki nimajo na tej cesti kaj iskati (razen za lokalno dostavo in potrebe uspešne poslovne dejavnosti v kraju). Prav nerazumljivo je, da se tolerira prevoze težkega betona in peskov za poslovno gradnjo v sosednji občini in iznajdljivih, vedno istih, voznikov težkih vozil, ki si krajšajo pot po prepovedani smeri, čeprav je na razpolago za tak promet in smer, ustrezna dovoljena pot.

Ponoči sem se vrnil z daljše poti in v vasi brez javne razsvetljave in pločnikov ob svetlobi samo vozila, nisem opazil ničesar novega. Drugi dan, pa me je presenetila nova, kar malo umetniška slika naše občinske ceste. Očitno je končno le bila uslišana pripomba, naj se končno nekaj uredi, da se prepreči propadanje cestišča zaradi razpok. Vzdrževalec je po večini zalil razpoke z bitumnom in dal izgledu ceste novo podobo in boljšo zaščito pred uničujočo zmrzaljo. Po večini pa se je uredilo tudi bankine z novim peskom. Škoda le, da niso opazili še druge občinske ceste, ki bi potrebovala enak poseg po prekomernih obremenitvah.

Vendar veseli, da se je le nekaj potrebnega premaknilo tudi v našem naselju. Morda pa bomo sedaj dočakali tudi zaris sredinske cestne oznake, ki bi pomagala tipati smer poti v mokrih in meglenih razmerah. Izražena je bila tudi še želja po vertikalnih oznakah - opozorilih na otroke na cestišču, kot so zaznani v drugih delih občine z manj prometa. To dvoje pa ne zahteva kakšnih velikih denarjev.

Za sedaj pa hvala za storjeno.

Janče Gartner

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47