Kakšna je verjetnost, da bo letošnji božič bel?

Po napovedih vremenoslovcev naj bi rahlo snežilo še v četrtek, nato pa prihaja otoplitev

Prlekija-on.net, nedelja, 16. december 2018 ob 17:49
Sneg

Sneg

Pred dnevi je po državi snežilo ter pobelilo pokrajino, a kot kaže, bomo tudi letos imeli "zelen" božič, torej brez snega. Glavni globalni meteorološki modeli nakazujejo otoplitev v času pred božičem, zato so možnosti za snežno odejo po nižinah na božični dan vse manjše. Po napovedih vremenoslovcev naj bi rahlo snežilo še v četrtek, nato pa prihaja otoplitev. Za podrobnosti še bo sicer nekaj dni treba počakati.

Kot navajajo pri Neurje.si, je bila v obdobju zadnjih 30 let (1988-2017), snežna odeja na dan 25. 12. v Ljubljani prisotna 8-krat, v Mariboru pa 9-krat. Največ snega v tem obdobju je bilo za božič leta 1994, in sicer 26 cm v Ljubljani in kar 50 cm v Mariboru. V zadnjih 10 letih v Ljubljani ni bilo niti enega belega božiča (zadnji leta 2007, ko je zapadlo 1 cm snega). V Mariboru je zadnji "pravi" sneg prav tako zapadel leta 2007 (bilo ga je 6 cm), leta 2016 pa je zimsko vzdušje pričaralo nekaj cm "industrijskega" snega. Ta je posledica izpustov vodne pare iz industrijskih obratov ali toplarn v meglo oz. nizko oblačnost pri negativnih temperaturah, še navajajo pri Neurje.si ter dodajajo, da je glede na zgoraj navedene podatke, ki so dostopni v arhivu ARSO, v Ljubljani 27 % verjetnosti za sneg na božično jutro, v Mariboru pa 30 %.

V spodnjem videu si lahko ogledate podatke za višino snežne odeje na božični dan od leta 1961 do 2014.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Narava