Prihaja ohladitev s padavinami

Ponoči se bodo padavine širile proti vzhodu in do jutra že zajele vso Slovenijo. Dež bo tudi po nižinah prešel v sneg.

Prlekija-on.net, četrtek, 17. januar 2019 ob 08:52
Bo pri nas zapadlo kaj snega?

Bo pri nas zapadlo kaj snega?

Agencija RS za okolje (Arso) napoveduje, da bo v četrtek oblačno, krajša sončna obdobja bodo le na severovzhodu. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo, pogosteje na zahodu. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, ponekod na vzhodu do okoli 11 °C.

Ponoči se bodo padavine širile proti vzhodu in do jutra že zajele vso Slovenijo. Dež bo tudi po nižinah prešel v sneg. Zapihal bo severni veter, ohladilo se bo, zjutraj bo od -1 do 3 °C.

V petek dopoldne bo oblačno s sneženjem. Več padavin bo na zahodu. Zgodaj popoldne bodo padavine od severa postopno ponehale, najpozneje v južnih krajih. Začelo se bo jasniti, zvečer bo ponekod po nižinah nastala megla. Temperature bodo od -2 do 2 °C.

Rumeno opozorilo

Zaradi vetra ter padavin za četrtek in petek velja tudi rumeno opozorilo: "Vreme je potencialno nevarno. Napovedani vremenski pojavi niso neobičajni, vendar bodite pozorni, če načrtujete dejavnosti, ki so odvisne od vremenskih razmer. Priporočamo, da se sproti seznanjate s predvidenimi vremenskimi razmerami in ne tvegajte, kadar ni potrebno."

Rumeno opozorilo

Pri nas manj možnosti za debelejšo snežno odejo

Pri Neurje.si pa navajajo, da bo nad okoli 1200 m nadmorske višine, kjer bo snežilo že od samega prihoda padavin, zapadlo od 30 do 50 cm snega. Od te višine pa se bo proti nižinam debelina snežne odeje hitro tanjšala. V osrednji Sloveniji bo do petka zvečer predvidoma zapadlo od 5 do 10 cm mokrega snega, še nekaj manj v delu Ljubljanske kotline, severno od Ljubljane. Na Notranjskem in Koroškem bo zapadlo od 10 do 15 cm mokrega snega, lokalno lahko tudi več. Na Gorenjskem, z izjemo Ljubljanske kotline, ga bo do petka zvečer od 15 do 20 cm. Na vzhodu Slovenije (Štajerska, Dolenjska) pa po podatkih Neurje.si lahko pričakujemo največ 5 cm mokrega snega. Najmanj pa ga bo predvsem v Prekmurju in v delu Podravja, kjer najverjetneje ne bo snežne odeje. Ker je Slovenija geografsko zelo razgibana država, lahko prihaja do odstopanj na določenih manjših območjih, še navajajo.

Sneg bo po nižinah moker, v višjeležečih predelih, od 400 do 1000 m pa sprva moker, nato suh. Nad okoli 1300 m nadmorske višine bo sneg lahek in suh.



Več v Narava