Na 10. Čurkarijadi predstavili tudi uglasbeno Himno čurki

Na ocenjevanju čurk je sodelovalo 13 kmetij s 25 vzorci, od tega 13 črnih čurk, 8 sivih in štiri bele

Prlekija-on.net, nedelja, 20. januar 2019 ob 14:24
Himno je uglasbil Tadej Vesenjak

Himno je uglasbil Tadej Vesenjak

V soboto, 19. januarja, je v prostorih osnovne šole na Kogu ponovno potekala edinstvena prireditev Čurkarijada 2019, ki so jo popestrili s kulinaričnim razvajanjem, letos pa je dogodek potekal v stilu odprte kuhinje.

Na ocenjevanju čurk je sodelovalo 13 kmetij s 25 vzorci, od tega 13 črnih čurk, 8 sivih in štiri bele. Pri črnih čurkah je strokovna komisija podelila pet zlatih priznanj, komisija potrošnikov štiri, pri sivih čurkah je strokovna komisija podelila dve zlati priznanji, komisija potrošnikov štiri, pri belih čurkah pa sta obe komisiji podelili po eno zlato priznanje.

Ob tem je potekala tudi pokušina, kjer so obiskovalcem bile postrežene najboljše čurke in vino, na voljo so bile stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, s prihodom slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...

Na Čurkarijadi so pripravili tudi delovni sestanek na temo Priložnosti podeželja in lokalnih izdelkov, kamor so povabili predstavnike Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, poslanke in poslance, lokalno skupnost, predstavnike zavodov, ki so povezani s turizmom in posameznike, saj si prizadevajo, da bi takšni dogodki bili slišani tudi na državnem nivoju. Prireditev so tako med drugim obiskali evropski poslanec dr. Igor Šoltes, državna sekretarka mag. Tanja Strniša, ormoški poslanci, ...

Eden od vrhuncev 10. Čurkarijade je bila tudi Himna čurki, ki jo je prvič na lanski Čurkarijadi predstavil prleški pesnik Marko Kočar, tokrat pa jo je uglasbil in premierno izvedel prleški kantavtor Tadej Vesenjak. Prisluhnete ji lahko spodaj.

HIMNA ČURKI

ANTON SE PO BRODI ČOHA,
FRIŠKE ČURKE JE ZAVOHA.
ŽE SE Z BOLFENKON JE SVADA
ZNAVI JE ČURKARIJADA.

V ENIH ČURKIH KRF, HAJDINA,
V DRÜGIH JEČMEN, RIŽ, PROSO,
V FSEH PA PLÜČA PA GLAVINA
PA OCVIRKI PA MESO.

ČURKE S KOGA, ČURKE S KOGA,
ČRNE, BELE ALI SIVE,
ČURKE S KOGA, TO JE DROGA
ZA FSE SVECE PA ZA ŽIVE.

ČURKE S KOGA, ČURKE S KOGA,
SKOČEJO S TALEROF V VÜSTA.
NITI ČÜDEŽ NE POMOGA
KA BI KERO ČURKO PÜSTA.

MEDŽIMURJE, PRLEKIJA,
TÜ JE JESTI POEZIJA,
VE V ŽELOCIH BAR NE KRÜLI
KE SO DUMA ŠVIC PA ŽÜLI.

GOR NA ČURKE PITI PAŠE
SINFONIJA VIN JE KOG.
TE PA S PISKRA ALI S FLAŠE,
KAK NAN ŠPILA LÜBI BOG.

Marko Kočar



Več v Družabno