Nesporazum bodo reševali za skupno mizo

Župan Leljak je z objavo razburil lokalne gasilce

Prlekija-on.net, četrtek, 24. januar 2019 ob 09:30
Leljak je zapisal, da gasilci od občine zahtevajo preveč denarja

Leljak je zapisal, da gasilci od občine zahtevajo preveč denarja

V preteklih dneh so se med (radenskimi) gasilci ter županom Občine Radenci Romanom Leljakom, razvenele strasti. Župan Občine Radenci je namreč na svojem Facebook profilu zapisal, da gasilci od občine zahtevajo preveč denarja. Kot je zapisal, pri tem gre za 129.000 evrov.

Objava na Facebooku

"Skoraj 20.000 več kot lani. To je skoraj 3 % občinskega proračuna. Občanom računajo najem dvoran, pobirajo za kolendarje. Na gasilske veselice hodimo v sosednje občine. Bojim se, da tako ne bo šlo," je v objavi zapisal Leljak, na kar so se nekateri burno odzvali. Nekateri so ga nato opomnili, da naj se na te besede spomni ob naslednjem požaru, prometni nesreči ali naravni katastrofi, ko bo potrebna pomoč gasilcev. Objava je nato sicer bila izbrisana, je pa Leljak v ponedeljek na svojem profilu objavil obvestilo glede sofinanciranja gasilcev v letu 2019.

Pristopili bodo k financiranju gasilskih lestev

V objavi je zapisal, da bo Občinskemu svetu Občine Radenci predlagal, da v letošnjem letu sofinancirajo dejavnost gasilcev v skupni višini 37.000 evrov. "Nakazano bodo dobili tudi požarno takso v višini cca 8.500 evrov. Nabave novih vozil ne bomo sofinancirali, bomo pa pristopili k financiranju gasilskih lestev, saj jih potrebujemo v primeru reševanja ljudi iz večstanovanjskih objektov. Odločitev v tem smislu sem sprejel, ker gasilska društva v letošnjem finančnem programu nabave lestev žal nimajo."

Občina za gašenje prejela račun za 3.422 evrov

Ob tem je objavil tudi dokument - račun, ki ga je prejela Občina Radenci za gašenje požara Prekmurskega doma iz lanskega septembra. Račun za gasilsko storitev znaša 3.422,50 evrov.

Spomnimo, da je takrat v požaru zgorelo celotno ostrešje in leseni stropi zgradbe, materialna škoda je po nestrokovni oceni znašala med 80.000 in 100.000 evri. Požar so takrat gasili gasilci PGD Radenci - Boračeva, Šratovci, Kapela, Gornja Radgona, Vučja vas, Hrašenski vrh, Murska Sobota, Petanjci in Janžev vrh. Od takrat se na požarišču ni nič spremenilo, pogoreli dom še vedno kazi radenski park.

Nesporazume bodo gasilci in župan sicer poskušali razrešiti v naslednjih dneh za skupno mizo. Kot poroča RTV Slovenija, naj bi v torek vseh sedem društev gasilske zveze z županom opravilo sestanek.



Več v Politika