Predsednika vlade pozivajo in zahtevajo, da se reko Muro zaščiti

V okviru kampanje Rešimo Muro! so predsedniku vlade Marjanu Šarcu poslali odprto pismo v katerem pozivajo in zahtevajo, da izpolnijo zavezo iz koalicijskega sporazuma, da se reko Muro zaščiti

Prlekija-on.net, četrtek, 24. januar 2019 ob 12:44
Mura pri Hrastju-Moti, foto: G. Safarek

Mura pri Hrastju-Moti, foto: G. Safarek

V četrtek so v okviru kampanje Rešimo Muro! predsedniku vlade Marjanu Šarcu poslali odprto pismo v katerem pozivajo in zahtevajo, da izpolnijo zavezo iz koalicijskega sporazuma, da se reko Muro zaščiti. Celotno besedilo odprtega pisma se nahaja spodaj.


ZAHTEVAMO, DA SE REKO MURO TRAJNO ZAŠČITI IN ZAKLJUČI VEČ KOT 30 LET BITKE ZA REKO MURO

Spoštovani predsednik Vlade Marjan Šarec,

V torek, 22. 1. 2019, se je v Veliki Polani odvijal edinstven dogodek za Pomurce, na katerem sta minister Jure Leben in Miguel Clüsener-Godt iz UNESCO-vega Programa Človek in biosfera (MAB) podelila certifikate županjam in županom 16 občin novo ustanovljenega Biosfernega območja Mura. Na dogodku je minister Jure Leben povedal, da hidroelektrarn (HE) na reki Muri za čas njegovega mandata ne bo in dodal, da je »v medresorsko usklajevanje podal predlog, da se zaustavi državni prostorski načrt za gradnjo hidroelektrarne na reki Muri.«.

Veseli smo, da je minister sprejel odločitev in podal predlog za zaustavitev postopka celovite presoje vplivov na okolje (CPVO) za državni prostorski načrt (DPN) za HE Hrastje - Mota v medresorsko usklajevanje. Vendar pa nas je presenetil in tudi razžalostil tisti del izjave, v katerem pravi, da se HE na Muri ne bo gradilo v času trajanja mandata vaše Vlade. Naša dolgoletna prizadevanja za ohranitev prosto tekoče reke niso vezana na politične mandate, saj gre za temeljne vire, ki so življenjskega pomena za ljudi, rastlinski in živalski svet ter strateškega pomena za Slovenijo in Pomurje. Zato se obračamo na vas in vas pozivamo, da uresničite zavezo iz koalicijskega sporazuma: »Zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bomo gradili.«. Zahtevamo, da se reko Muro trajno zaščiti in zaključi več kot 30 let bitke za to reko.

Prosimo in pozivamo vas, da ministre, ki sestavljajo Vlado, spomnite na zavezo v koalicijskem sporazumu in jih pozovete k aktivnostim za trajno zaščito reke Mure. Da bo reka Mura res zaščitena, so potrebni naslednji koraki in aktivnosti:

1. da se izpolni zavezo iz koalicijskega sporazuma: "Zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bomo gradili." Reko Muro se zaščiti trajno v mandatu te vlade in ne samo preloži problem v mandat drugega ministra oz. Vlade.
2. Da se zaveza iz koalicijskega sporazuma zapiše v Energetski koncept Slovenije (EKS), ki omogoča maksimalno izrabo rek v energetske namene. V EKS naj se Muro opredeli kot izključitveno območje, območje, v katerem HE ne bo možno graditi.
3. Da se energetsko izrabo reke Mure izbriše iz Akcijskega načrta za obnovljive vire energije (ANOVE).
4. Da se razveljavi Uredbo o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega Vrha do Veržeja, ki predvideva gradnjo 8 HE na Muri.
5. Da se z negativno odločbo trajno zaustavi postopek CPVO za DPN za HE Hrastje - Mota.
6. Da investitorju preprečite začetek postopka za DPN za HE Ceršak, ki ga je investitor napovedal v začetku leta 2019.
7. Da se Muro zaščiti z aktom, v katerem bo zapisano, da gradnja HE na Muri ni možna. Namreč Regionalni razvojni program Pomurja za obdobje 2014-2020 predvideva razglasitev krajinskega parka Mura, ki bi prinesel tudi zakonsko zaščito Mure in s tem bi reko Muro trajno zaščitili. Trenutno Mura ni zaščitena, ampak samo varovana z območjem Natura 2000.

Enkrat ste nas že zelo razveselili z zapisom zaveze za Muro v koalicijski sporazum. S trajno zaščito reke Mure pa boste naredili zgodovinski korak, saj boste prekinili več kot 30 let agonije in bitke za reko Muro, s katero se vsakodnevno soočamo ljudje ob Muri.

Kampanja Rešimo Muro!



Več v Kultura in izobraževanje