Na GFML bodo predstavili nov študijski program

Predstavili bodo nov študijski program Spletne in informacijske tehnologije na Alma Mater Europaea

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. januar 2019 ob 17:11
Informativni dan, kjer bodo predstavili nov študijski program Spletne in informacijske tehnologije

Informativni dan, kjer bodo predstavili nov študijski program Spletne in informacijske tehnologije

Danes je svet precej drugačen, kot je bil pred desetimi leti predvsem zaradi razvoja svetovnega spleta (World Wide Web), ki je prerasel računalništvo in informatiko, vse se namreč dogaja v njem, zato po eni strani odpira nove potrebe po delovnih mestih in ustvarja poklice sedanjosti in prihodnosti po katerih še pred desetimi leti ni bilo potreb (spletni inženir, dizajner spletnih strani, podatkovni analitik in strokovnjak, samostojni podjetnik v digitalnem marketingu, socialnih omrežjih, in informacijskih tehnologijah).

Velika večina stvari se danes odvija v digitalnem svetu, v socialnih omrežjih, na spletu, na mobilnikih, dnevno nastajajo nove storitve, aplikacije, novi poslovni modeli (mladi to zelo dobro uporabljajo, drugo vprašanje je seveda koliko se te pomembnosti zavedajo(mo)), prav tako pa se tudi spreminja naš življenjski slog, slog uporabnika še posebej s tem, ko se je svetovni splet v veliki meri premaknil na mobilne telefone. Vse to seveda odpira nove priložnosti in hkrati tudi kliče odgovornosti, ki jih prinašajo te tehnologije in potrebe trga na katere odgovarjajo s študijem Spletnih in informacijskih tehnologij, to je prvi tehničen študij v Sloveniji s poudarkom na svetovnem spletu ter eden izmed redkih programov, kjer so zelo poudarjene podjetniške veščine in človek.

Inženir, inženirka spletnih tehnologij pridobi torej znanja za uporabo svetovnega spleta na različnih področjih in je dobro povezan z gospodarstvom v regiji. Razvija spletne strani, mobilne aplikacije, se ukvarja z analizo podatkov in podatki, pozna varnostne probleme in izzive pri uporabi digitalnih tehnologij, razume delovanje svetovnega spleta in oglaševanja, hkrati pa pridobi tudi potrebno podjetniško razmišljanje, žilico in veščine. Zaposljiv je v vseh podjetjih, organizacijah, agencijah medijih in javni upravi, prav tako pa lahko študij nadaljuje na magistrskih programih v mreži evropski univerz s katerimi sobiva Alma Mater Europea, ki je mednarodna izobraževalna institucija, tako na primer v programu predavajo profesorji in strokovnjaki iz drugih evropskih univerz, velja pa še prav posebej izpostaviti, da študentje svoje znanje, ki ga pridobijo pri predmetih v vsakem letniku gradijo v realnem okolju v okviru projektov v domačih in tujih podjetjih, kar predstavlja kar petino programa. Postavili so torej inovativen program v slovenskem visokošolskem prostoru na področju spletnih tehnologij, samo pomislimo, koliko so se le te spremenile v zadnjih desetih letih, mednarodno aktualen, ki nudi takojšnjo zaposlitev, saj po nekaterih podatkih zgolj v Sloveniji ta trenutek primanjkuje kar 30.000 delovnih mest iz tega področja. Digitalizacija je čas v katerem živimo, z njo nastajajo nove tehnologije in fenomeni kot so samovozeči avtomobili, umetna inteligenca, kriptosvet in kriptovalute, deljena ekonomija, ki razvijajo splet in tehnologije o katerih lahko beremo in tako rekoč ne-vedoč prihajajo v uporabo in naša življenja, zato potreb po strokovnjakih ne bo zmanjkalo, prav nasprotno. Digitalizacija pa seveda ni le to, ampak je tudi odgovornost in ena od ključnih razsežnosti trajnostnega in uravnoteženega razvoja v prihodnje.

S to mislijo v tem študiju ni pomembna zgolj tehnologija, ampak predvsem človek. Tako se izbirni predmeti vežejo s področji dizajna/umetnosti, humanističnih znanj, prava, etike, zdravstva, kjer sodelujejo naši študentje. Kot na na Alma Mater Europaea radi z zadovoljstvom povedo, delajo iz človeka, za človeka in so v službi ljudi! Podobno kot velja pri drugih deficitarnih poklicih, torej zdravstva in fizioterapije ter socialne gerontologije, s to mislijo na jutri, velja tudi tukaj, pri razvoju in uporabi spletnih in informacijskih tehnologij z mislijo na potrebe in dobro človeka. 

Informativni dan, kjer bodo predstavili nov študijski program Spletne in informacijske tehnologije na Alma Mater Europaea bo v petek, 1. februarja 2019 ob 11. uri na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, kamor vas z veseljem vabijo, da povedo več o možnostih študija ne le v svetu, ampak v bližnjem okolju, kamor lahko pripeljemo svet.



Več v Kultura in izobraževanje