Pred 2. krogom županskih volitev v občini Ljutomer

Kandidate za župana/njo občine Ljutomer smo povprašali za komentar 1. kroga in napovedi za 2. krog

Prlekija-on.net, sreda, 13. oktober 2010 ob 09:5145
Franc Jurša in Olga Karba

Franc Jurša in Olga Karba

V občini Ljutomer v prvem krogu lokalnih volitev za župana/županjo nismo dobili zmagovalca, zato bo potreben drugi krog. Vse tri kandidate smo po prvem krogu volitev prosili za komentar prvega kroga in njihova pričakovanja v drugem. V nadaljevanju preberite, kaj sta povedala Franc Jurša in mag. Olga Karba, ki se bosta za županski stolček pomerila v drugem krogu in koga bo podprl Janez Vencelj.

Odgovori so zapisani po vrstnem redu, kot so kandidati dobili odstotek glasov v prvem krogu županskih volitev. Odgovori niso moderirani ali kakorkoli drugače urejani.



Franc Jurša - neodvisni kandidat, ki so ga v prvem krogu podprle stranke oz. liste DeSUS, LRMV, SD, SNS in Prlekija - neodvisno združenje. V prvem krogu je dobil 2.615 glasov oz. 48,17 % vseh glasov.

1. Kako ste zadovoljni z rezultatom 1. kroga lokalnih volitev?
Z volilnimi rezultati sem zadovoljen, kljub temu, da sem pričakoval še kakih 100 glasov, ki bi mi omogočili izvolitev že v prvem krogu. V naslednjih dneh se bom maksimalno potrudil, da bom čim večjemu številu volilk in volilcev predstavil naš program, ki je garancija za nadaljnji razvoj ljutomerske občine in zagotavlja osnovno skrb za človeka in za njegov socialni položaj.

2. Kako bi ocenili vašo kampanjo in kampanjo nasprotnih kandidatov?
Ocenjujem, da je moja kampanja bila preveč umirjena, ker sem ocenjeval, da so dejanja, ki smo jih storili v preteklem 4.letnem mandatu dovolj za dosego dobrega volilnega rezultata. Kampanje političnih tekmnecev ne ocenjujem.

3. Kakšna so vaša pričakovanja v drugem krogu?
Prepričan sem, da bodo volilke in volilci spoznali,da je moje sedanje delo v prid razvoja občine Ljutomer, kar jim zagotavljam tudi v bodoče s svojimi programi, zato jih vabim, da mi zaupajo nov glas za nov mandat.

4. Bi kaj sporočili svojim volivcem/volivkam?
Da se vsem, ki so mi zaupali svoj glas zahvaljujem in jih vabim, da se 2. kroga volitev zanesljivo udeležijo in povabijo še druge in mi zaupajo še naslednji mandat.

5. Bi kaj sporočili občanom/občankam, ki se 1. kroga niso udeležili?
Zelo je pomembno, da se lokalnih volitev v 2. krogu udeležijo, saj s svojim glasom lahko prispevajo k temu, da bo šel razvoj naše občine v smeri zapisanih smernic in programa, ki smo ga predložili že za 1. krog volitev.
Dopolnili pa ga bomo s tistimi vsebinami, ki so bile izpostavljene na srečanjih z volilci in volilkami in jih tudi možno realizirati. Stojim za svojim programom, ki ga dopolnjujem s predlogi vseh občank in občanov, ki so
jih povedali v dosedanjih razpravah in skupnih srečanjih.
Župan Franc Jurša



Mag. Olga Karba - neodvisna kandidatka, ki so jo v prvem krogu podprle stranke oz. liste LDS, NSi, SDS, Zares, Zelena koalicija, Mlada Prlekija in Mi smo prava lista. V prvem krogu je zbrala 2.593 glasov oz. 47,76 % vseh glasov.

1. Kako ste zadovoljni z rezultatom 1. kroga lokalnih volitev?
Zelo sem zadovoljna z rezultatom 1. kroga volitev. Iskreno se zahvaljujem vsem volivkam in volivcem. Veseli me, da volivci niso prepustili pravice odločanja drugim ampak so šli na volitve in s tem potrdili, da je čas za spremembe v občini Ljutomer.

2. Kako bi ocenili vašo kampanjo in kampanjo nasprotnih kandidatov?
Moja kampanja je bila izpeljana profesionalno, na kar sem izredno ponosna in se moram zahvaliti vsem, ki so mi na kakršen koli način pomagali v tako kratkem času doseči tako dober rezultat.

3. Kakšna so vaša pričakovanja v drugem krogu?
Od ponedeljka naprej delamo z vso močjo. Moje obljube so realne in izvedljive, moj pristop pa pošten in odprt, zato verjamem, da bom v drugem krogu prepričala še več volilcev.

4. Bi kaj sporočili svojim volivcem/volivkam?
Čas je, da vsi še enkrat stopimo skupaj in spremenimo občino Ljutomer v občino prijaznih in spoštljivih ljudi. Želimo si občino v kateri bo vsak upal povedati kaj misli, bo poslušan in tudi slišan. Želimo si občino, ki bo z denarjem občanov ravnala smotrno in gospodarno in ne bo nevzdržno zadolžena. Izpeljali bomo projekte, ki niso samo poraba denarja, ampak ustvarjajo nova delovna mesta, privabljajo nove vlagatelje, skrbijo za mlade in starejše ter pretvarjajo prleške znamenitosti iz propadlih poslov v poslovne in turistične uspehe.

5. Bi kaj sporočili občanom/občankam, ki se 1. kroga niso udeležili?
Vabim vas, da se udeležite predvolilnih dogodkov, spremljate mojo spletno stran in profil na facebooku ter prelistate moj celovito zastavljen program. Spremembe so potrebne in odločitev zanje je vaša! Verjamem v vas in vas vabim na volitve v nedeljo 24. oktobra. Stopimo skupaj v novo, občanom prijazno občino Ljutomer

Vaša kandidatka za županjo Občine Ljutomer Olga Karba.


Janez Vencelj - kandidat za župana občine Ljutomer na listi stranke Stranka mladih - zeleni Evrope. V prvem krogu je zbral 221 glasov oz. 4,07 % vseh glasov.

1. Kako ste zadovoljni z rezultatom 1. kroga lokalnih volitev?
V SMS-ZELENI EVROPE LO Ljutomer smo z rezultaotom 1.kroga lokalnih volitev v Občini Ljutomer zadovoljni saj nam je zanesljivo uspelo priti v Občinski svet. Izvoljenih pa je bilo tudi osem kandidatov v svete krajevnih skupnosti.

Glede rezultatov kandidata za župana smo sicer pričakovali boljši rezultat. Glede na to, da je nasprotna kandidatka mag. Olga Karba nastopila s podporo sedmih strank oz. list in sedanji župan g. Franc Jurša s podporo petih strank oz. list pa smo zadovoljni saj smo nastopili samostojno.  Da so naši volilci pomembni  je dokaz, da je drugi krog za župana in bodo o zmagi odločali prav naši volilci in volilke.

2. Kako bi ocenili vašo kampanjo in kampanjo nasprotnih kandidatov?
Naš slogan je »ZA DRUGAČEN PRISTOP«, kar pomeni, da smo kampanjo vodili nenasilno in smo uporabljali predvsem samo brezplačne oglasne panoje. Enako velja tudi za oglaševanje preko medijev. Naše mnenje je, da bi se morala tudi zakonodaja, ki določa način kampanje, spremeniti v tej smeri. Po našem mnenju se za kampanje porabi preveč denarja, ki bi v teh težkih časih, bil kje drugje veliko bolj potreben. Naš slogan in naša kampanja je vplivala tudi na druge stranke, liste in županska kandidata, saj je bilo med kampanio veliko manj shodov, kjer so volilkam in volilcem za glas ponujali jedačo in pijačo. Po našem je bila kampania v Ljutomeru na nivoju brez kakšnih večjih neargumentiranih obtoževanj in napadanja nasprotnih kandidatov. Upamo, da bo na tem nivoju ostalo tudi v drugem krogu županskih volitev.

3. Koga izmed preostalih dveh kandidatov boste podprli v 2. krogu
V drugem krogu bomo podprli župansko kandidatko mag. Olgo KARBA s katero smo se o tem že tudi dogovorili.

4. Bi kaj sporočili svojim volivcem/volivkam?
Vsem volilkam in volilcem, ki ste glasovali za listo SMS-ZELENI EVROPE, za naše kandidate  za svete KS in za našega županskega kandidata, se zahvaljujemo. Obljubljamo vam, da se bomo potrudili in upravičili  vaše zaupanje.

5. Bi kaj sporočili občanom/občankam, ki se 1. kroga niso udeležili?
Volitve so v sodobnem pojmovanju demokracije eden najpomembnejših izrazov ljudske suverenosti in osnovni pogoj za demokratično oblikovanje najpomembnejših organov, kot tudi nujni pogoj za vzpostavitev in ohranitev sodobne pravne države. Z lokalnimi volitvami volivci podelijo županu, članom občinskega sveta in članom KS, da odločajo v njihovem imenu o najpomembnejših družbenih vprašanjih v občini in KS. Volilke in volilci, ki se volitev ne udeležijo, prepustijo odločanje o tem tistim, ki gredo na volitve. Zaradi neudeležbe tako pripomorejo, da dobijo mandat tisti, ki nimajo njihovega zaupanja. Volitve so tajne in tako lahko vsak volilec oz. volilka da glas tistemu za katerega misli, da bo upravičil njegovo zaupanje. Zadnje raziskave kažejo, da se volitev ne udeležijo predvsem mladi, ki tako prepuščajo odločitve o njihovih usodah tistim, ki se volitev udeležijo. Vse občanke in občane Občine Ljutomer, predvsem pa tiste, ki se prvega kroga volitev niste udeležili, pozivamo, da se drugega kroga županskih volitev udeležite in obkrižite mag. Olgo Karba, katero tudi podpiramo v SMS – ZELENI EVROPE LO Ljutomer.

Janez Vencelj


Več v Politika