Ljutomerčanu (spet) zasegli konopljo

PU Murska Sobota, sreda, 20. oktober 2010 ob 10:203
Na PU Murska Sobota so danes na tiskovni konferenci predstavili rezultate kriminalitete na področju prepovedanih drog v letu 2010. V zadnjem mesecu je bilo obravnavanih kar nekaj primerov s tega področja tudi spet žal na našem območju.

Značilnosti kriminalitete na področju prepovedanih drog na PU M Sobota v letu 2010 (v oklepaju so statistični podatki za leto 2009):
  • evidentiranih 90 kaznivih dejanj v zvezi s prepovedanimi drogami;
  • v 75 (73) primerih gre za kazniva dejanja, ki so povezana s proizvodnjo oziroma trgovino s prepovedanimi drogami;
  • v 15 (11) primerih gre za kazniva dejanja, ki so povezana z omogočanjem uživanja prepovedanih drog;
  • kazenske ovadbe so bile na ODT podane zoper 73 (60) osumljencev;
  • v porastu je tudi količina zasežene prepovedane droge;
  • izstopajoča droga je konoplja, sledi heroin in kokain;
  • trgovina s konopljo, marihuano in kokainom je v porastu;
  • ugotovljenih je vse več t.i. hišnih laboratorijev za umetno pridelavo konoplje;
  • ugotovljenih je tudi vse več primerov uživanja ali preprodaje prepovedane droge v neposredni bližini šolskih ustanov
  • zaradi prevelikega odmerka prepovedane droge ( »over dous«) je letos umrla ena oseba
Nekaj primerov s področja prepovedanih drog, ki so jih pomurski policisti in kriminalisti obravnavali v zadnjem mesecu:

I.
Kriminalisti SKP so skupaj s policisti PP Murska Sobota obravnavali slovenskega državljana, starega 39 let, doma z območja UE Lendava .

Osumljeni v Murski Soboti nabavil z namenom nadaljnje prodaje cca. 20 g prepovedane droge kokain. Prepovedana droga mu je bila zasežena, prav tako pa mu je bila odvzeta prostost in bo zoper njega podana kazenska ovadba na pristojno Državno tožilstvo. 

Osumljeni je bil po postopku izpuščen na prostost. V preteklosti  je že bil obravnavan za enaka kazniva dejanja.

Vrednost zasežene droge znaša okrog 350 EUR, na drobno pa bi jo lahko prodal za 1500 EUR.  

II.
V Murski Soboti je bila odvzeta prostost slovenskemu državljanu, staremu 34 let, doma z območja UE Murska Sobota, kateremu so policisti zasegli 8 g prepovedane droge heroin  in okrog 7 g prepovedane droge hašiš.

Osumljeni je drogo nabavil tako za nadaljnjo prodajo, kot za lastno uporabo. Policisti ga bodo kazensko ovadili.

III.
V Murski Soboti je bila obravnavana  slovenska državljanka, stara 28 let, doma z območja UE Murska Sobota, pri kateri je bilo v postopku zaseženo okrog 15 g prepovedane droge heroin

Vrednost je prepovedane droge je cca. 300 EUR, . s preprodajo na drobno pa bi lahko zaslužila do 1.500 EUR.

Tudi v tem primeru  gre za storilko povratnico tovrstnih kaznivih dejanj. Po končanem postopku je bila izpuščena na prostost. Sledi  kazenska ovadba.

IV.
Kriminalisti SKP in policisti PU Murska Sobota so obravnavali slovenskega državljana, starega  34 let, doma z območja UE Ljutomer. Pri hišni preiskavi je bilo  ugotovljeno, da je osumljeni na območju UE Ljutomer na njivi, posajeni s koruzo, pridelal večjo količino prepovedane droge konoplje. Ob navedeni njivi je bilo za transport pripravljeno okrog 50 kg neposušene prepovedane droge konoplje, povezane  v snope, katera pa je že bila ločena od stebel.

Med postopkom je osumljeni sam še izročil več kot 11 kg skoraj suhih vej prepovedane droge konoplje, ki jo je sušil v gospodarskem poslopju starejše hiše. Vsa najdena prepovedana droga mu je bila zasežena.

S storitvijo navedenega kaznivega dejanja bi osumljeni pridelal od 15 do 20 kg  najkvalitetnejše prepovedane droge konoplje oziroma marihuane. 

Cena za kg marihuane se giblje med 2.500 in 3000 EUR. Osumljeni bi tako s prodajo naveden droge zaslužil najmanj 35.000 EUR. Pri preprodaji na drobno pa bi se cena še najmanj podvojila.

Zoper osumljenega, kateri je že bil ovaden za tovrstna kazniva dejanja, bodo policisti PP Ljutomer podali kazensko ovadbo na Državno tožilstvo.

V.
V dveh primerih je bila opravljena hišna preiskava in odvzeta prostost osumljenima na območju UE Gornja Radgona. V obeh primerih je bila najdena in zasežena prepovedana droga konoplja, ki se je sušila in tako pripravljala za nadaljnjo uporabo oziroma prodajo.

V obeh primerih bi osumljenca  pridelati dober kg suhe prepovedane droge, za katero bi lahko na trgu prodali za 1.500 EUR.

Osumljena sta bila po končanem postopku izpuščena na prostost.

VI.
Hišna preiskava je bila opravljena tudi pri slovenski državljanki, stari 39 let, doma iz območja UE Murska Sobota. Pri preiskavi so policisti našli in zasegli prepovedano drogo konopljo, ki se je sušila in tako pripravljala za nadaljnjo uporabo oziroma prodajo.

Z navedenim protipravnim dejanjem bi pridobila najmanj 3000 EUR protipravne premoženjske koristi.

Zoper osumljenko sledi  kazenska ovadba na Državno tožilstvo.


Več v Črna kronika