Ko starejši čebelarji pomagajo mlajšim

Čebelarji ČD Negova spregovorili o delu v letu 2018 in sprejeli nove načrte

Prlekija-on.net, petek, 1. marec 2019 ob 08:12
Letnega zbora negovskih čebelarjev so se udeležili vsi člani društva

Letnega zbora negovskih čebelarjev so se udeležili vsi člani društva

Na Turistični kmetiji "Pri Alenki" v Zgornjih Ivanjcih je potekal redni letni zbor članic in članov Čebelarskega društva Negova, ki je eno najmanjših društev v tem delu Slovenije, v katerem se družijo čebelarji. Društvo, ki ta čas šteje 20 članov in ga vodi predsednica Alenka Rojko je sicer majhno, a kljub temu uspešno in cenjeno. Zato niti ne preseneča, da so zbor s svojim obiskom počastili svetovalec za čebelarstvo pri Čebelarski zvezi Slovenije Avgust Sinic, predstavnik ČD Radenci Jože Brumen, predsednik ČD Sv. Jurij ob Ščavnici Vlado Žinkovič in predsednik ČD Apače Matjaž Zidarič.

Kot je v svojem poročilu povedala predsednica Alenka Rojko, je društvo, čeprav maloštevilno, opravilo zadane naloge. Te pa so bile predvsem druženje članov in izmenjava znanja in izkušenj iz čebelarstva. Pri tem posebno vlogo opravljajo starejši čebelarji, ki mladim pomagajo pri njihovem delu. Med njimi je njihov najstarejši član 88-letni Jože Kramberger, ki obenem skrbi za šolski čebelnjak, kateri stoji ob njegovih čebelnjakih. Skupaj z sosednjimi društvi pa so se udeleževali strokovnih ekskurzij in predavanj.

V lastni režiji so se negovski čebelarji udeležili sejma v Celju in AGRE v Gornji Radgoni. S svojimi čebeljimi pridelki sta se predsednica Rojkova in Gregor Kebler predstavila na žegnanju ob mali maši v Negovi. V preteklem letu so trem čebelarjem, v višini 100 evrov, sofinancirali nabavo čebelarskih oblek. Za krmljenje čebel, v času ko ni bilo čebelje paše, so za čebelarje nabavili kar 3.300 kg sladkorja. Sodelovali so tudi pri tradicionalnem slovenskem šolskem zajtrku, kjer so šoli in vrtcu izročili 38 kg medu iz šolskega čebelnjaka, po 3 kg medu pa sta podarila še čebelarja Andrej Prajndl in Mirko Kaučič.

Prisotne na zboru so pozdravili tudi gostje, ki so društvu zaželeli uspešno delovanje, in da bi imeli čebele čim bolj zdrave. Ob tej priliki sta članu društva Marjanu Kranerju, predsednica Alenka Rojko in svetovalec pri ČZS Avgust Sinic, izročila priznanje Antona Janše III. stopnje. Zbor so zaključili s pogostitvijo in prijetnim druženjem.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje