»Dovolj zavlačevanja, sicer gremo na ulice!«

Če vlada ne bo spoštovala svojih obljub, v Zvezi društev Moja Mura napovedujejo protestni shod!

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. marec 2019 ob 12:09
Mura pri Hrastje Mota, foto Goran Šafarek

Mura pri Hrastje Mota, foto Goran Šafarek

Minister za okolje in prostor je po razglasitvi Biosfernega območja pod okriljem UNESCO seznanil slovensko javnost, da bo vladi Republike Slovenije predlagal razveljavitev Uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega vrha do Veržeja, ki predvideva 8 hidroelektrarn na reki Muri.

Za izvoljene predstavnike so v kampanji Rešimo Muro! pripravili sedem jasnih zahtev, ki so »osnovane na zdravi pameti in obljubah iz koalicijskega sporazuma. Kljub pritiskom kapitala se lokalno prebivalstvo, naravovarstveniki, okoljevarstveniki in znanost strinjajo, da bi hidroelektrarne na Muri povzročile nepopravljivo škodo in so zato nesmiselne in nesmotrne. Muro je potrebno trajno zaščititi, prvi korak k temu pa je potrditev uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor odvzela koncesijo za gradnjo hidroelektrarn na Muri

»Prizadevanja za ohranitev in zaščito reke Mure so že zelo stara, trajajo več kot 30 let. Tudi politična volja za razglasitev krajinskega parka Mura je stara že 20 let. Nesprejemljivo je izmikanje Vlade in MOP, da bi izpolnila zavezo iz koalicijskega sporazuma, da se reko Muro zaščiti ter da se HE na Muri ne bo gradilo. Vlada ima vse podlage za ukrepanje, potrebna je samo še politična volja, kar smo tudi ponovno obrazložili v odprtem pismu predsedniku vlade Marjanu Šarcu.« je povedala Andreja Slameršek, predsednica DPRS, strokovnjakinja za vsebinske in pravne zadeve v kampanji rešimo Muro!

»Medresorsko usklajevanje tega dokumenta se očitno namerno zavlačuje, kot je razvidno iz odprtega pisma, ki je dodan tej izjavi za javnost. Po odgovorih, ki jih dobivamo od vladnih služb, upravičeno tudi sklepamo, da Vlada nima namena izpolniti zaveze o zaščiti reke Mure, kot je to zapisano v koalicijskem sporazumu,« pravijo pri kampanji Rešimo Muro!

»Če vlada na redni seji v četrtek, 14. marca 2019, ne bo sprejela nobene pozitivne odločitve iz seznama zahtev kampanje Rešimo Muro! ter zaradi vsega navedenega v odprtem pismu, Zveza društev Moja Mura napoveduje protestni shod pred poslopjem državnega zbora.« pravi Samo Tuš, predsednik ZDMM.

Odprto pismo objavljamo spodaj.



Več v Narava